Angerenstein Zorg en Welzijn: Thema Diversiteit
In Nederland wordt van zorg- en welzijn professionals verwacht dat zij vraaggericht in plaats van aanbodgericht werken. Een van de aspecten van deze manier van werken is dat professionals goed moeten kunnen omgaan met culturele achtergronden en verschillen in de beleving van cliënten.
Alleen dan kunnen zo ook écht vraaggericht gaan werken. Het thema (super)diversiteit gaat hiermee ook steeds meer een thema in de dagelijkse beroepspraktijk worden. Angerenstein Zorg en Welzijn wil je dit schooljaar graag meenemen in dit thema. Met blogs, verhalen uit de praktijk en video’s willen we jou als docent én professional graag inspireren en informeren over dit thema. In dit eerste blog schrijven we over diversiteit in de ouderenzorg.
Nederlandse zorg- en welzijnsprofessionals krijgen in tijdens het uitoefenen van hun vak met cliënten uit allerlei culturen te maken. Wist je dat in ons land mensen wonen van maar liefst 190 verschillende nationaliteiten. Als zorg- en welzijnsprofessional wil je al jouw cliënten passende zorg begeleiding en ondersteuning kunnen bieden. Er komen niet alleen steeds meer cliënten met verschillende culturele achtergronden, maar ook het personeelsbestand wordt meer en meer divers. Cliënten en zorgverleners zullen daarom moeten leren omgaan met de verschillen tussen cliënten onderling, tussen cliënt en zorgverlener, maar ook met de diversiteit wanneer het collega’s betreft.
Diversiteit in de beroepspraktijk
Als zorg en welzijnsprofessional sta je tijdens het uitoefenen van je vak letterlijk en figuurlijk dicht bij mensen. Inlevingsvermogen en mensenkennis zijn onmisbaar voor goede observaties, klinisch redeneren of voor het kunnen geven van steun. Je moet rekening houden met taal, cultuur, religie, ziektebeleving en gebruiken van hun cliënt. Want hoe beter de ondersteuning aansluit, hoe eerder iemand zich geholpen voelt. Een voorbeeld ontstaat bijvoorbeeld in bij de handeling van het wassen van een cliënt.
Diversiteit in de ouderenzorg
Veel zorginstellingen zijn nog traditioneel ingericht op de ‘Nederlandse oudere’. De gesproken taal, de handelingen en gebruiken maar ook bijvoorbeeld de maaltijden zijn ingericht vanuit de Nederlandse cultuur. Echter voldoet het aanbod van vandaag de dag nog wel aan de ‘Nederlandse oudere’ van vandaag? En is het in de hedendaagse maatschappij nog mogelijk om écht zorggericht te kunnen werken binnen bestaande routines.
Het thema diversiteit zal de komende jaren steeds meer een vlucht nemen. We krijgen immers steeds meer ouderen in ons land en onze maatschappij wordt steeds diverser en onze cliënten verwachten ook aanpassingen wanneer het gaat om cultuur, taal en geaardheid. Denk bijvoorbeeld aan gender neutrale toiletten of het aanpassen aan rituelen rondom, het aanbieden van, maaltijden of het spreken van een niet Nederlandse taal. Het inclusief maken van groepen zal ook binnen de gehele zorg en welzijnssector een steeds grote rol gaan spelen.
Het Wereldhuis in Boxtel
Een uniek concept in Nederland, wanneer het gaat om het integreren van diversiteit in het zorgaanbod, is te vinden bij Zorggroep Elde. Zij noemen zich expert waar het gaat om cultuurspecifieke en leefstijlgerichte zorg. Het behoud van eigen identiteit en het voortzetten van het leven zoals hun cliënten dat gewend zijn stellen zij voorop in het Wereldhuis. In dit Wereldhuis bundelen zij kennis en ervaring op het gebied van cultureel en leeftijdsgerichte zorg op één locatie. Deze woongroep is gericht op mensen die vanwege dementie of lichamelijke problemen zijn aangewezen op (intensieve) zorg in een beschermde woonomgeving. Wat Het Wereldhuis bijzonder maakt, is de ruimte die er is voor de culturele eigenheid, religie en leefstijl van bewoners. Dat is terug te zien in de aankleding, sfeer, maaltijden, activiteiten en de aandacht voor verschillende geloofs- en feestdagen. Bekijk de video hieronder voor een kijkje in Het Wereldhuis en hoe Zorggroep Elde is omgegaan met het thema diversiteit.
Wil je meepraten over het thema diversiteit? Hoe zie jij de toekomst in jouw werkveld. Meld je dan aan voor onze domeinweek Zorg en Welzijn. Je ontvangt dan gedurende de gehele week e-mails met interessante cases, interviews en lesbrieven die direct toepasbaar zijn in jouw les. Heb je zelf goede voorbeelden waarover je graag wil vertellen? Neem dan contact op met Anke van Breukelen – Timmer via a.vanbreukelen@boom.nl
Angerenstein Zorg & Welzijn bundelt theorie en praktijk om de welzijns- en zorgprofessionals van morgen voor te bereiden op hun toekomst. Lees meer over Angerenstein Zorg verzorgende-IG
Richard van Omster zegt
Bedankt voor het delen van dit artikel over ouderenzorg en diversiteit. Ik denk ook dat het niet ontkent mag worden dat diversiteit nodig is om iedereen de juiste hulp te kunnen bieden. Daarnaast kan er ook beter ingespeeld worden op de zorgvraag.