Het schooljaar 2023-2024 is (bijna) begonnen en jij bent als docent al druk bezig met de voorbereidingen voor de komende uitdagingen dit schooljaar. In deze blog geven we je tips voor de start van het schooljaar.
De eerste week van het schooljaar kan best hectisch zijn, maar een goede start legt de basis voor een succesvol jaar vol groei en leren. Of je nu eerstejaars studenten begeleidt of voornamelijk met eindexamenklassen werkt, een goede start is voor iedereen prettig.
De eerste echte schoolweken draaien om kennismaken, regels en kaders afspreken en plannen maken. Zo kun je de juiste toon zetten voor de rest van het jaar. Het vullen van de agenda’s met belangrijke data, het wegwijs maken van studenten en leerlingen in de (digitale) lesmethoden en het plannen van de eerste toetsen zijn praktische stappen om studenten en leerlingen meteen betrokken te laten zijn.
Maar de allereerste les na de vakantie is ook belangrijk. We geven je drie tips om mee aan de slag te gaan in deze eerste les. Ook bieden we je twee gratis downloads aan om te gebruiken in jouw lessen.
Kennismaken en Welkom heten
Een band opbouwen met je leerlingen en studenten kost tijd, maar een goed begin geeft dit proces wel een kickstart. Door zelf op tijd te zijn, bij de deur staan om je leerlingen en studenten te begroeten en hen eventueel een hand te geven kan een eerste stap zijn om hen zich welkom te laten voelen.
Jezelf voorstellen aan nieuwe leerlingen is een mooie start van je les. Bedenk je van te voren hoeveel je van jezelf wilt prijsgeven, leerlingen en studenten kunnen behoorlijk nieuwsgierig zijn en willen graag weten wie er voor de klas staat.
Een leuke icebreaker om je leerlingen en studenten kan zijn om te starten met het spel ‘kleur bekennen’. Dit spel laat je meer te weten komen over jouw studenten of leerlingen en geeft hen de kans om elkaar te leren kennen. Je hangt gekleurde A4-vellen in elke hoek van het lokaal. Op het bord verschijnen vier keuzes met daarbij een kleur. Je vraagt de deelnemers naar de kleur te gaan die het beste bij hen past. Wil je liever niet dat leerlingen of studenten door de klas lopen? Dan kun je ook voor post-its of kleine gekleurde papiertjes op tafel. We hebben een PowerPoint met opzet voor je klaargezet die je eenvoudig aan kunt passen. Download de PowerPoint hier.
Starten met de leermiddelen in onze online leeromgeving gaat nog gemakkelijker met de gratis Klassenposter. Op deze poster staan twee QR-codes die direct linken naar handige tips en instructievideo’s. Download hier de gratis poster wil je liever een groter formaat ontvangen voor in jouw klas? Neem dan contact op met jouw adviseur, hij of zij brengt graag een poster bij je langs.
Basisregels afspreken of herhalen
Door het herhalen of afspreken van basisregels tijdens jouw lessen geef je je les niet alleen structuur maar spreek je ook verwachtingen uit. Geef tijdens je eerste les ook aan hoe jij te bereiken bent en welke reactietijd een student of leerling op een online vraag mag verwachten. Door het scheppen van kaders creëer je een positieve leeromgeving waarin iedereen weet wat er van hen wordt verwacht.
Of het nu gaat om het benadrukken van respectvolle communicatie, het bevorderen van samenwerking of het aanmoedigen van verantwoordelijkheid, de eerste les na de vakantie is het ideale moment om deze basisregels te herhalen en te versterken.
Vier tips bij het maken van klassenregels:
- Maak je regel concreet en formuleer de regel ook als zodanig;
- Een regel heeft betrekking op waarneembaar gedrag;
- De regel is positief en in de wij-vorm geformuleerd;
- De regel is te handhaven en de consequentie van overtreding is duidelijk.
Op de website van schoolenveiligheid.nl vind je het spel Gedragen gedrag.
Het doel van het spel is om gewenst en ongewenst gedrag bespreekbaar te maken en samen tot afspraken en regels te komen. Het bijzondere aan dit spel is dat het niet alleen voor onderwijsteams is. Je kunt het spel ook in de klas met je leerlingen spelen.
Voorkennis ophalen en activeren
Voorkennis ophalen en activeren is een strategie om het leerproces van studenten en leerlingen te bevorderen. Het terughalen van eerder verworven kennis dient niet alleen als geheugenopfrisser zo na de zomervakantie, maar legt ook verbanden tussen voorafgaande en nieuwe te leren lesstof, wat de basis legt voor een begrip van de onderwerpen.
Tijdens die allereerste les na de vakantie kun je bijvoorbeeld een PowerPoint slide maken met een kort overzicht van de kernpunten die in het vorige jaar zijn behandeld. Maak ook een korte Kahoot-quiz leent zich uitstekend voor het activeren van voorkennis. Door deze laatste vorm moedig je ook actieve betrokkenheid aan en help je leerlingen en studenten te focussen op wat ze al weten.
Kortom, een goede start legt de basis voor een succesvol schooljaar. Terugkeren naar voorkennis en het herhalen van basisregels zijn geen tijdsverspilling, maar investeringen in een stimulerende en gestructureerde leeromgeving. Of je nu met enthousiaste nieuwkomers of zelfverzekerde examenklassen werkt, een weloverwogen begin van het jaar is het halve werk. Voor zowel studenten en leerlingen als voor docenten.
Heb je hulp nodig bij het activeren of vinden van jouw leermiddelen? Dan staan onze adviseurs voor je klaar. Klik hier om de adviseur voor jouw lesmethode te vinden. Je kunt op deze pagina ook eenvoudig een afspraak inboeken. Of kijk op onze Goed van Start pagina.
“Let op: Vanwege drukte bij onze distributiepartner is de levertijd van studieboeken en leermiddelen in de periode 1 augustus tot 16 september 2023 langer dan je van ons gewend bent. De levertijd binnen Nederland bedraagt twee tot maximaal zes werkdagen.”
Geef een reactie