De komende maanden gaan scholen weer aan de slag met de werving van nieuwe leerlingen. Veel onderwijsinstellingen houden een open dag om zoveel mogelijk nieuwelingen aan te trekken, wellicht ook de jouwe. Het is natuurlijk belangrijk als school een beetje goed uit de verf te komen. Een goed contact met de ouders en leerlingen, een leuke sfeer en een uitgebreide uitleg over de leerstof zijn zaken waarmee je het verschil kunt maken. Ben jij ook betrokken bij het organiseren van een open dag? Lees dan even verder.
Contact
Ouders en toekomstige leerlingen vinden het fijn een gezicht bij de docenten te hebben. Zorg er dus voor dat er genoeg docenten op de open dag rondlopen en dat in elk geval elk vak vertegenwoordigd wordt door een docent. Ben je zelf een van de aanwezige docenten? Spreek de ouders en toekomstige leerlingen actief aan, stel jezelf voor en vertel enthousiast over je vak! Leg ook iets uit over de werkwijze en het leerplan. Naast docenten die uitleg geven, kun je ook leerlingen inschakelen. Zij kunnen enthousiast vertellen over hun lievelingsvak en wat ze al allemaal geleerd hebben dit jaar.
Inhoud
Natuurlijk is het voor de bezoekers ook fijn te weten welke vakken er voorbij komen in de studiejaren. En wat de verschillende mogelijkheden zijn. Wat de leerling bijvoorbeeld eventueel aan vakken kan laten vallen als het te zwaar wordt. En wat in dat geval het alternatief is. Ook hoe een vak zich ontwikkelt gedurende de jaren is interessante informatie. En wat zijn de mogelijkheden als de opleiding is afgerond? Sluit deze goed aan op een vervolgstudie?
Het is handig om dit soort informatie schematisch op papier te hebben. Zo kun je de bezoekers, naast een eventuele mondelinge toelichting, een overzicht van de verschillende mogelijkheden mee naar huis geven.
Voor een open dag is het leuk om te laten zien wat leerlingen zoal doen op school. Beroepsopleidingen lenen zich natuurlijk uitstekend hiervoor. Vaak is het mogelijk heel concreet te laten zien wat er op school gebeurt. Bijvoorbeeld in de hal van een modeopleiding een modeshow laten zien waarvoor de leerlingen zelf de kleding hebben ontworpen. Of bij een opleiding voor timmerman zelfgemaakte meubels tentoonstellen. Je kunt ook nog denken aan een actieve workshop gelinkt aan de opleiding. Dat houdt de open dag lekker levendig.
Sfeer
De gasten vinden vaak ook de sfeer van de school belangrijk. Ze willen weten hoe de communicatie tussen docenten en leerlingen verloopt en hoe leerlingen met elkaar omgaan. Vragen die je kunt verwachten: Hoe wordt er omgegaan met pesten? Worden er ook uitstapjes georganiseerd en buitenschoolse activiteiten? Ook hier kun je leerlingen die de opleiding al volgen bij betrekken. Ze kunnen hierover vertellen en foto’s of presentaties van uitstapjes laten zien, dat geeft een goed beeld van de sfeer.
Praktische tips
Uiteraard zorg je er als school voor dat alle praktische zaken goed geregeld zijn. Zoals:
– Laat mensen weten dat er een open dag is door te adverteren in lokale bladen, folders uit te delen en posters op te hangen.
– Zorg ervoor dat de school goed vindbaar is (plattegrond op uitnodiging en wegwijzers in de buurt) en goed bereikbaar is (parkeermogelijkheden voor auto en fiets).
– Een school die schoon, netjes en gezellig is, maakt een goede eerste indruk.
– Hang de naam van het vak op de deur, zodat mensen niet lopen te zoeken.
– Richt een aparte hoek in waar de nieuwe leerlingen ingeschreven kunnen worden. Zorg ervoor dat deze plek goed zichtbaar en vindbaar is.
– Registreer alle bezoekers zodat je ze nadien nog een keer kunt benaderen.
– Leg informatiemapjes klaar voor de bezoekers.
– Koffie, thee en iets lekkers staan natuurlijk klaar.
Voor de leerling is naar een nieuwe school gaan natuurlijk best spannend. Je moet kennismaken met nieuwe leerkrachten, nieuwe regels leren kennen, vertrouwd raken met een nieuw gebouw enzovoort. Hoe positiever de open dag verloopt, hoe geruster de leerling en ouders zijn bij de start van het nieuwe schooljaar.
Geef een reactie