Dat er nog veel vragen onbeantwoord zijn als het gaat over keuzedelen bleek afgelopen vrijdag tijdens het event Kiezen en delen van Edu’Actief en Maakwerkvanonderwijs.nl. Een vragenvuur werd geopend op de keuzedelen-experts Eric Jongepier (regisseur herziening mbo), Marijke Backx (ESS Examenservices) en Martine van Huffelen (marktdata analist Edu’Actief) en de drie docenten van het Summa College, Rijn IJssel en ROC Leeuwenborgh. Een greep uit de belangrijkste vragen en de antwoorden.
Mogen studenten ook een extra keuzedeel volgen?
Het mag, maar het is geen recht van de student. Het kan interessant zijn op het moment dat de zak-/slaagregeling gaat gelden. Een extra keuzedeel kan dan een buffer zijn. Daarnaast kunnen studenten die een extra keuzedeel volgen zich nog meer onderscheiden als ze straks naar de arbeidsmarkt gaan.
Kan dit op initiatief van de student?
Nee, het initiatief begint bij de instelling. Een tip: gebruik het aanschuifprincipe. Wordt het keuzedeel al gegeven dan kan de student er bij aansluiten. Voor de student is het iets extra’s maar het is geen recht.
Hoe worden keuzedelen geëxamineerd?
Het is noodzakelijk keuzedelen te examineren. Voor het afsluiten van keuzedelen gelden dezelfde regels als voor het examineren van een kwalificatie. Een eerlijk en objectief oordeel is belangrijk. Vanaf augustus 2018 gaan keuzedelen meetellen voor de zak-/slaagregeling. Tot die tijd dienen keuzedelen geëxamineerd te worden, maar telt het resultaat niet mee voor de zak-/slaagbeslissing.
Wie stelt de examens samen?
Het roc is verantwoordelijk voor het examen. Examenleveranciers ontwikkelen in samenwerking met betrokkenen vanuit onderwijs en bedrijfsleven examens voor de keuzedelen. De leveranciers zijn in overleg met elkaar en ontwikkelen onderliggende servicedocumenten om het niveau van de keuzedelen te borgen.
Vanaf hoeveel studenten moet je een keuzedeel door laten gaan?
Dat is per school en zelfs per keuzedeel verschillend. Er zit geen minimum en maximum aan. Wil je een keuzedeel alleen door laten gaan bij een minimum aantal deelnemers, laat dit dan vóór het keuzemoment aan de student weten. Alleen dan mag je een keuzedeel cancellen als er te weinig deelnemers zijn.
Aan de andere kant kun je ook nadenken over manieren om het mogelijk te maken een keuzedeel juist wel door te laten gaan. Werk samen in de volledige breedte van de school en biedt een keuzedeel aan voor meerdere opleidingen. Grote kans dat er dan ook meer studenten op af komen.
Of biedt het keuzedeel aan als zelfstudie. Dit biedt flexibiliteit voor de school. Je kunt op die manier meer keuzedelen aanbieden zonder dat het gevolgen heeft voor het rooster. Uiteraard zijn er momenten dat studenten ook voor zelfstudie-keuzedelen naar school moeten komen, maar hiervoor kun je bepaalde inloopuren reserveren.
Zijn er meer ideeën om keuzedelen flexibel aan te bieden?
Het Summa College werkt al langer met keuzevakken, deze gaan straks over in keuzedelen. Eén van hun keuzedelen bestaat uit een opdracht die uitgevoerd kan worden met een sport naar keuze. Studenten mogen dus zelf kiezen of ze aan de slag gaan met voetbal, handbal, basketbal of een andere sport. Dit maakt een keuzedeel volgens de docent breder inzetbaar.
Mag je op meerdere momenten configuratiekeuzes aanbieden?
Het mag, maar het is niet aan te raden. Dan kun je beter losse keuzedelen aanbieden. Het kiezen zelf kun je onderdeel maken van het leerproces. Vraag hierbij ook naar de motivatie van de student. ROC Leeuwenborgh helpt studenten door ze te laten kiezen tussen arbeidsmarkt of doorstroom en kijkt vervolgens welke keuzedelen hierbij passen. Zo kunnen studenten kiezen wat het beste bij hun vervolgstap past.
Kunnen keuzedelen uit het register van SBB verdwijnen?
Er is een kans dat eerder goedgekeurde keuzedelen later uit het register verdwijnen. Soms worden initiatieven ingehaald door nieuwe. Of de actualiteit vraagt om nieuwe keuzedelen. Scholen worden hierover tijdig op de hoogte gesteld via herzieningmbo.nl. Monitor dus regelmatig het register op wijzigingen en aanvullingen.
Worden de wijzigingen apart genoemd op herzieningmbo.nl?
Ja. En de wijzigingen worden aangekondigd zodat scholen zich er op voor kunnen bereiden. Herzieningmbo.nl is bezig met het ontwikkelen van een soort track & trace systeem zodat je de wijzigingen van een keuzedeel kunt volgen.
Wat als het keuzedelen al in de studiegids staan en later wordt geschrapt?
De studiegids heeft geen formele positie. Het kan daarom handig zijn de studiegids digitaal aan te bieden zodat je hem tussentijds kunt wijzigen. Of verwijs vanuit de papieren studiegids naar een website waarop je het keuzedelenaanbod actueel houdt.
Is er een format dat kan helpen bij het snel kunnen aanbieden van nieuwe keuzedelen?
Edu’Actief werkt op dit moment aan een format dat scholen kunnen gebruiken. Samenwerking helpt bij de invoering van keuzedelen. Binnen de school, met andere scholen, het bedrijfsleven en uitgeverijen.
Kijk voor meer vragen en antwoorden omtrent keuzedelen op herzieningmbo.nl.
Geef een reactie