Naar aanleiding van het nieuwe Kwalificatiedossier 2021 heeft de SBB (Stichting Beroepsonderwijs en bedrijfsleven) in navolging van de eisen van de IKK (wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang) bepaald dat, om te werken in de voorschoolse educatie er naast de Taaleis 3F (voldoende voor mondelinge taalvaardigheid en lezen), ook aanvullende specifieke VVE scholing verplicht is. Dit is ook in de CAO vastgelegd, maar de specifieke scholingseisen zijn nu explicieter aangegeven. De belangrijkste verandering is dat studenten met een GPM4 diploma de specifieke scholing al binnen de opleiding gevolg moeten hebben.
Kwalificatie én scholing gericht op VVE
Beroepskrachten die in de voorschoolse educatie werken, moeten gekwalificeerd zijn om als pedagogisch medewerker in de kinderopvang te werken én ze moeten scholing hebben gevolgd gericht op voorschoolse educatie. Indien pedagogisch medewerkers in hun beroepsopleiding geen kwalificatie voor voorschoolse educatie hebben behaald, is aanvullende scholing, meestal in de vorm van een training, vereist om te mogen werken in de voorschoolse educatie. Deze scholing bestaat uit minimaal 12 dagdelen en voorziet in ieder geval in het bijbrengen van kennis en vaardigheden van voorschoolse educatie op de volgende terreinen:
- Het werken met programma’s voor voor- en vroegschoolse educatie.
- Het stimuleren van de ontwikkeling van het jonge kind, in het bijzonder op de gebieden taal, rekenen, motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling.
- Het volgen van de ontwikkeling van peuters en het hierop aanpassen van het aanbod van voorschoolse educatie.
- Het betrekken van de ouders bij het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen.
- het vormgegeven aan de inhoudelijke aansluiting tussen voor- en vroegschoolse educatie en aan een zorgvuldige overgang van het kind van voor- naar vroegschoolse educatie.
Wanneer in de beroepsopleiding de hierboven genoemde onderwerpen expliciet zijn opgenomen (mbo niveau 4) of geborgd zijn in het kwalificatiedossier vve (voor mbo niveau 3), is geen aanvullende scholing voorschoolse educatie vereist.
Concreet betekent dit dat studenten Pedagogisch werker Kinderopvang niveau 3 het al bestaande keuzedeel kunnen volgen en studenten Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 binnen de opleiding minimaal 12 dagdelen (van 4 uur) een specifiek op VVE gerichte module hebben gevolgd om een ‘IKK-proof’ -diploma te krijgen.
Uitbreiding lesmateriaal Angerenstein PW
De verplichte onderwerpen (het werken met VVE programma’s, het aanbieden van ontwikkelingsgerichte activiteiten en het betrekken van de ouders daarbij, het volgen van de ontwikkeling, en de aansluiting tussen voor- en vroegschoolse educatie) komen in verschillende boeken en thema’s van de reeks Angerenstein Welzijn al wel voldoende aan de orde, maar verspreid. Om onderwijsinstellingen te faciliteren bij het ontwerpen van een specifiek op de gestelde VVE eisen gericht programma, naast het (niet verplichte) keuzedeel, hebben we een nieuwe uitdaging ontwikkeld: ‘Focus op voorschoolse- en vroegschoolse educatie’.
Meer informatie ontvangen over de nieuwe uitdaging Focus op voorschoolse- en vroegschoolse educatie? Neem contact op met jouw adviseur.
Geef een reactie