Het afgelopen jaar heeft Marcel Beelen als ervaren praktijkman regelmatig zijn licht laten schijnen over waar mbo-studenten in de praktijk tegenaan zullen lopen. Ook dit schooljaar zal Marcel regelmatig in deze nieuwsbrief een bijdrage leveren. Deze keer zelfs met een aparte lesbrief voor studenten.
De meeste pc’s bevatten bij de aanschaf een – al dan niet demoversie of jaarlicentie – van een antivirusprogramma. Antivirussoftware controleert tegenwoordig meer dan alleen op virussen, dus een betere term is een anti-malware applicatie. Fabrikanten strooien met indrukwekkende namen om deze producten aan te bieden. McAfee noemt het Total Protection of LiveSafe, Norton spreekt van Norton 360 en Sophos noemt het End-Point Protection en Intercept X. De producten bevatten bijvoorbeeld VPN-functionaliteit, spamfilters, phishing-filters, firewall-functies, technieken om bestanden te versleutelen en meer.
App beheer
De beheerder van het bedrijf is verantwoordelijk voor het actueel houden van zowel de app als de definitiebestanden die de virussen en malware beschrijven en detecteren. Met name deze laatste moet vaak en soms snel geactualiseerd worden, dit gebeurt volledig automatisch. Hackers en criminele virusprogrammeurs zijn snel in het maken van nieuwe malware en de schadelijke software kan zich extreem snel verspreiden. Fabrikanten hebben vaak voor bedrijven centrale beheerconsoles voor het product wat ze gebruiken. Hiermee rollen ze updates uit, zien ze de actueel status van alle pc’s binnen het bedrijf en worden virussen of andere malware gedetecteerd en geadministreerd. Een dergelijke beheerconsole is onmisbaar om statistiek voor rapportages te verkrijgen.
Wel of geen extra app?
Een belangrijk vraagstuk is of een extra product voor malware op Windows 10 of 11 nog wel nodig is. Microsoft voorziet immers het besturingssysteem zelf van gratis antivirussoftware (Microsoft Defender antivirus) en alle updates. Moet je als bedrijf nog geld uitgeven aan een aanvullend product wat min of meer hetzelfde doet? Is Microsofts oplossing voldoende? Volgens de fabrikanten is dat natuurlijk niet het geval, maar in de praktijk is dit een prima anti-malware product. Ook in testen komt Defender er helemaal niet slecht uit.
Microsoft 365
Met de stap naar de SaaS-cloud met Microsoft 365, verandert de situatie. Microsoft Defender is onderdeel van Windows 10 en 11. Het product wordt door Microsoft onderhouden. Maar wat is nu precies Defender? Feitelijk is het nu een verzamelnaam voor heel veel beveiligingscomponenten. Microsoft heeft ook Defender laten uitgroeien tot een complex product, dat integreert met Windows en cloud diensten. Security gaat altijd ten koste van gebruikersgemak, en voor veel gewone gebruikers van pc’s, is het allemaal te complex. Beveiligingsinstellingen blijven dan al snel uitgeschakeld, terwijl dat nu net niet de bedoeling is. Als beheerder heb je veel opties om centraal Defender in te regelen. Maar ook voor de beheerder is het complex geworden, maar stapt je organisatie over naar Microsoft 365, dan is het noodzakelijk je erin te verdiepen.
Download de beknopte praktijkcase om eens in deze boeiende materie te duiken.
Ben je docent en heb je vragen over Microsoft 365? Mail mij gerust: marcel@eversa.nl
Geef een reactie