Voor de nieuwe editie van Netwerkbeheer deel 1 is de keuze gemaakt over te stappen van VirtualBox naar Hyper-V. In dit artikel lichten de auteurs deze keuze toe.
In de praktijk wordt op elke Windows Server-server tegenwoordig functionaliteit gevirtualiseerd. Dat wordt dan doorgaans gedaan met Hyper-V. Daarom zijn inmiddels basiskennis en -vaardigheden van Hyper-V een noodzakelijk onderdeel van een cursus netwerkbeheer onder Windows Server geworden.
De keuze voor Hyper-V
In beide delen van het boek Netwerkbeheer met Windows Server 2022 staan meerdere practica en opdrachten. Voor de uitvoering hiervan werd in eerdere edities gebruik gemaakt van VirtualBox (Oracle). Met de komst van Windows 11 en Windows Server 2022 voldeed VirtualBox echter niet meer. Het is niet langer mogelijk deze software te gebruiken met reguliere installaties van de genoemde besturingssystemen. Secure Boot en TPM -beide nodig voor Windows 11- worden niet in de huidige versie van VirtualBox ondersteund.
Er zijn mogelijkheden om dit probleem te omzeilen, zoals het instellen van een registersleutel direct na de installatie of door het aanpassen van ISO-bestanden. Dat gaat echter voorbij aan het educatieve doel van de boeken: het aanleren van een standaardwijze voor het inrichten, beheren en beveiligen van een netwerk met Windows Server 2022 en Windows 11 Pro.
De keuze voor Hyper-V als virtualisatiesoftware is behalve gebaseerd op de praktijk in Windows Server-netwerken ook op de techniek (het moet werken in Windows) en de kosten (het is standaard beschikbaar in Windows).
Benieuwd naar Netwerkbeheer deel 1? Bekijk deze titel in de webshop.
Over de auteurs
Jan Smets is al vele edities van Windows Server de auteur van deze serie boeken over netwerkbeheer en heeft ook als docent de nodige ervaring. Dave Heijnen is afkomstig uit het bedrijfsleven en heeft ook ruime ervaring in het onderwijs.
Geef een reactie