Het nieuwe kwalificatiedossier Business Services biedt een scala aan mogelijkheden voor de inrichting van het onderwijsprogramma. Ga je voor smal, dan start de student vanaf dag 1 in zijn profielklas met een programma specifiek gericht op de profielcontext (Marketing, Juridisch, Financieel of Office en Management). Ga je voor breed, door de profielen voor het basisdeel bij elkaar in een klas te zetten? Of ga je breedst, met een mix van meerdere economieprofielen in het eerste jaar tot en met periode 3 of 4?
Om duidelijkheid te krijgen in al deze mogelijkheden, grijpen we eerst terug op het kwalificatiedossier Business Services. Deze bestaat uit zes opleidingen:
– Assistant Business Services (niveau 2)
– Allround assistent Business services (niveau 3)
– Marketing & Communication Specialist (niveau 4)
– Legal, Insurance & HR Services specialist (niveau 4)
– Office & Management Support Specialist (niveau 4)
– Business Administration & Control Specialist (niveau 4)
Allemaal hebben ze dezelfde basiskerntaak Voert taken uit binnen de zakelijke dienstverlening.
Smal
Voorkeur om direct in een specifieke beroepscontext te werken? Organiseer dan alle opleidingen apart, oftewel ‘smal’. Studenten met dezelfde profielkeuze trekken vanaf de eerste dag samen op. Alle theorie en opdrachten kunnen op deze manier in eigen context worden aangeboden. De studenten kunnen zo samen met hun docent de diepte van hun vakgebied opzoeken. Wanneer de student is afgestudeerd, zijn er op deze manier geen verassingen meer, hij of zij weet precies wat de functie inhoudt.
Naast het basisdeel kan bij een smalle opleiding ook meteen gestart worden met het profieldeel. Deltion doet dit bijvoorbeeld op de volgende manier >
Hoe zet je leermiddelen in voor een smalle opleiding?
Zowel de methode Allround (niveau 2) en alle Knowhow | Business leermiddelen voor het basisdeel (niveau 3 en 4) bevatten voorbeelden en opdrachten die aansluiten op alle beroepscontexten. Daarmee zijn ze dus prima in te zetten bij smalle opleidingen. Het is wel verstandig om studenten met andere vakgebieden te laten kennismaken, dat gaat eenvoudig met onze leermiddelen.
Onder de verschillende Knowhow | Business merken worden leermiddelen voor alle profielen, van niveau 2 tot en met niveau 4 aangeboden. Bij elk profiel kan in schooljaar 2022/2023 gestart worden met één of meer profielleermiddelen.
Breed, breder, breedst op niveau 3 en 4
Omdat alle opleidingen dezelfde basiskerntaak hebben, kun je profielen (en daarmee ook niveau’s) combineren. Dat kan organisatorisch verstandig zijn, maar geeft studenten ook de mogelijkheid om hun profielkeuze nog even uit te stellen. Bijkomend voordeel is dat studenten kennismaken met verschillende disciplines waar ze in de beroepspraktijk mee zullen gaan samenwerken.
Een paar voorbeelden:
- Niveau 3 en 4 profielen Business Services starten samen en na periode 3 of 4 maakt elke student zijn keuze. Kijk hier hoe Curio dit doet.
- Niveau 4 profielen Business Services starten in een gezamenlijke basis. Kijk hier hoe ROC Kop van Noord-Holland dit doet.
- Niveau 3 en niveau 4 samen en naast de profielen Business Services ook andere profielen uit het economische domein. Kijk hier hoe ROC Midden Nederland dit doet.
Hoe zet je leermiddelen in voor een brede opleiding?
Onze nieuwe lesmethode Knowhow | Business is geschikt voor elk scenario. De leermiddelen zijn afgestemd op het basisdeel van de niveau 4 profielen en daarmee ook geschikt voor Allround Assistant Business Services. Omdat dit basisdeel voor niveau 3 en 4 gelijk is.
Theorie wordt met voorbeelden uit alle beroepspraktijken toegelicht en bij opdrachten kan voor verschillende beroepscontexten worden gekozen. Zo maakt de student kennis met de verschillende vakgebieden. Waardevol voor zowel professionele ontwikkeling, als voor de keuze voor een niveau 3 of 4 profiel. Ook geschikt voor opleidingen die economisch breed starten. De leermiddelen voor de profielen zijn opgebouwd op hetzelfde concept als Knowhow | Business. Prettig voor student en docent.
Smal of breed op niveau 2
De werkprocessen van niveau 2 Assistant Business services komen grotendeels overeen met andere Dienstverlenende niveau 2 opleidingen. Daarom is de economische combinatie Assistant Business Services en Retailmedewerker mogelijk. De lesmethode Allround zorgt dat de economische student leert wat hij moet leren én dat de student uiteindelijk een profielkeuze maakt die bij hem past.
Nog andere Dienstverlenende niveau 2 opleidingen toevoegen bij de start? Dat kan. Allround is namelijk gebaseerd op een geactualiseerde verwantschapsanalyse en ook afgestemd op Medewerker sport en recreatie, Medewerker ICT, Logistiek medewerker, Parts-/baliemedewerker en Helpende zorg en welzijn.
Na Allround kan de Assistant Business Services aan de slag met het nog te verschijnen combipakket Assistant Business Services. Een aanvulling op Allround.
Neem contact op met onze educatief adviseurs. Zij denken graag met je mee en kunnen je informeren over de verschillende scenario’s en de bijbehorende leermiddelen. Of lees hier meer over Knowhow | Business.
Geef een reactie