Sommige studenten stromen na het behalen van een mbo niveau 2 diploma op om door te studeren, terwijl andere studenten bij niveau 2 uitstromen. Wat is hiervan de oorzaak? En hoe is de instroom en opstroom in niveau 2 de afgelopen jaren veranderd? Het ‘Deelrapport – De staat van het middelbaar beroepsonderwijs 2021’ brengt inzicht.
Fragmenten en samenvatting uit: Deelrapport – De staat van het middelbaar beroepsonderwijs 2021
Het totaal aantal mbo studenten is in 2020/2021 toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar, tot 520.000 studenten. De instroom van eerstejaars nam af, het is vooral de toenemende opstroom naar niveau 4 die heeft bijgedragen aan de grotere mbo-studentenpopulatie. Het aantal studenten op niveau 2 en 3 nam af naar respectievelijk 16,6 en 22,9 procent in 2020/2021.
Uitstroom mbo
Na een lichte daling in 2019 is de gediplomeerde uitstroom in 2020 op alle niveaus gestegen. Deze stijging is het grootst op niveau 2. Na 3 jaar stijging is het percentage studenten onder de 23 jaar dat zonder startkwalificatie het mbo verlaat in 2020 gedaald naar 4,6%.
Het kabinet heeft onderzocht aan wat mbo niveau 2 studenten nodig hebben om hun diploma te behalen. Lees hier meer.
Instroom mbo
Al sinds 2015/2016 is er een absolute en procentuele toename van de instroom vanuit het praktijkonderwijs (pro) in het mbo. Een toenemend aantal pro-leerlingen stroomt in op niveau 2. Deze leerlingen volgen steeds vaker binnen hun praktijkschool de entreeopleiding en stromen daarna door naar niveau 2.
Opstroom mbo niveau 2
Sinds schooljaar 2016/2017 neemt het percentage studenten dat opstroomt vanuit niveau 2 en 3 af, terwijl het aantal dat direct van niveau 2 opstroomt naar niveau 4 toeneemt. Van de opstromers vanuit niveau 2 stroomde in 2020 29% door niveau 4, dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 5 jaar eerder. Mogelijk heeft de Wet vroegtijdige aanmelddatum en toelatingsrecht in het mbo hiermee te maken. Door deze wet hebben studenten sinds 2018/2019 het recht om toegelaten te worden op de opleiding van hun keuze, als zij voldoen aan de vooropleidingseisen. Dit recht geldt dus ook voor studenten die opstromen van niveau 2 naar niveau 4.
Beter arbeidsperspectief
Daarnaast werd in de afgelopen jaren een hoger percentage studenten op niveau of boven niveau geplaatst, waardoor zij al op een hoger niveau startten. In de sectoren zorg en welzijn en economie stromen meer studenten op naar een hoger niveau dan in de andere sectoren. Mogelijk komt dit doordat het arbeidsmarktperspectief voor afgestudeerden met een niveau 2-diploma in deze sectoren slechter is dan in andere sectoren. Een diploma op niveau 3 of niveau 4 verbetert het arbeidsmarktperspectief.
Studiesucces na opstromen
Niet alle studenten die opstromen halen een diploma op het hogere niveau. Studenten die een grotere stap maken halen minder vaak een diploma dan studenten die een kleinere stap maken. Zo haalt van de studenten die van niveau 2 naar niveau 3 opstromen ruim twee derde een diploma, en van de studenten die van niveau 3 naar niveau 4 opstromen ongeveer driekwart. Dit percentage ligt een stuk lager voor studenten die van niveau 2 naar niveau 4 opstromen. Van hen haalt ruim de helft een diploma op niveau 4. De stap van een niveau 2- naar een niveau 4-opleiding lijkt voor een groot deel van de opstromende studenten te groot te zijn. Maar voor een deel van de studenten met de wens om op te stromen is deze stap noodzakelijk, omdat er geen niveau 3-opleiding in dezelfde richting bestaat.
Ben je op zoek naar geschikt lesmateriaal voor niveau 2? Boom beroepsonderwijs biedt voor een scala aan opleidingen niveau 2 leermiddelen. Zowel breed als smal, basis en profiel. Helder. Aansprekend. Leren door doen.
Bekijk het gehele aanbod>
Geef een reactie