Als iemand nú alle datacenters wereldwijd uit zou schakelen, zou dat het leven zoals wij dat kennen drastisch veranderen; geen YouTube, geen NU.nl, geen Netflix, geen Facebook. Google Maps zou niet meer werken, 9292ov.nl ook niet. Bedrijven zouden stil komen te staan. Bijna al het digitale verkeer zou tot stilstand komen eigenlijk. We leven in een tijd waarin overal een app voor bestaat en al die apps zijn afhankelijk van apparatuur (‘de cloud’). Die apparatuur, die cloud, is geplaatst in datacenters.
Datacenters onmisbaar….
Datacenters zijn dus de rode draad door het alledaagse leven van ons allemaal, wereldwijd. Maar hoe werkt nu een datacenter? Uit welke componenten bestaat het? Wat moet je weten om er te kunnen werken? Het nieuwe keuzedeel Datacenters IT techniek geeft antwoord op al deze vragen. Rijkelijk geïllustreerd en voorzien van talloze voorbeelden vanuit de beroepspraktijk. Het ontwikkelde materiaal is gebaseerd op het keuzedeel Datacenter IT techniek (K1171) dat is samengesteld door onder meer de Dutch Datacenter Association, de vereniging van datacenters in Nederland. De methode is ook perfect bruikbaar binnen andere (ICT) studies of vanuit pure interesse.
Waar gaat dit keuzedeel over….
Dit keuzedeel behandelt de volgende competenties:
- het in kunnen richten van een data-infrastructuur (het opbouwen)
- het kunnen monitoren en inspecteren van een data-infrastructuur (het in de lucht houden)
- het afhandelen van tickets en meldingen (storingen verhelpen)
- het begeleiden van de klant binnen het datacenter.
Na bestudering van dit keuzedeel zijn termen als SLA, UPS, gasblussing racks & rows en netwerken bekend en direct toepasbaar. Uiteraard wordt aandacht besteed aan procedures, stappenplannen en nieuwe mogelijkheden.
Ieder hoofdstuk in dit keuzedeel is op eenzelfde manier opgebouwd; een introductie, vragen om de voorkennis te meten, theorie voorzien van foto’s en filmmateriaal en vragen ter controle van het geleerde. Vervolgens wordt ieder hoofdstuk afgesloten met één of meerdere praktijkopdrachten. Met de praktijkopdrachten worden de cruciale basisvaardigheden geoefend. De uitwerkingen van de praktijkoefeningen vormen, tezamen met De Uitdaging, het portfolio. Met dit portfolio kan de student de ontwikkelde praktische vaardigheden aantonen.
Van schroefje tot en met verbinding via het Internet…
De onderwerpen worden behandeld vanaf het type schroefje wat benodigd is, via het plaatsen en aansluiten van servers en netwerken, tot en met de verbinding met het de rest van de wereld middels het Internet. Naast de pure techniek wordt ook stilgestaan bij de ontwikkelingen in de datacenterwereld; het gebruik van groene stroom, het gebruik van de restwarmte in de circulaire economie, het gebruik van brandstofcellen als alternatief voor fossiele brandstof. Tenslotte wordt stilgestaan bij de eigen fysieke veiligheid; er zijn legio risico’s bij het werken in een datacenter, het is immers een industriële omgeving. Wat houden die risico’s precies in? Hoe ga je hiermee om? Hoe bescherm je jezelf?
Inclusief twee virtuele machines…
De bijbehorende, krachtige online leeromgeving Boom Digitaal complementeert het boek met legio vragen, verwijzingen, videomateriaal met toelichtingen en voorbeelden, relevante links en een tweetal virtuele machines om te oefenen met de onderwerpen uit dit leermiddel.
Na afronding van dit keuzedeel is de student bekwaam en voldoende vaardig om zelfstandig werkzaamheden uit te voeren in een datacenter-omgeving.
Keuzedeel inclusief certificering…
Aan dit keuzedeel is een certificaat gekoppeld. Interessant derhalve om het ook los aan te bieden via contractonderwijs.
Auteur en redactie….
Het leermiddel is ontwikkeld door Rob Timmermans (1977). Hij is afgestudeerd in bedrijfskunde. Na 15 jaar als ICT’er gewerkt te hebben, waaronder 10 jaar ervaring met het werken in verschillende datacenters, heeft hij in 2015 de overstap gemaakt naar het mbo. Sindsdien is hij werkzaam voor Curio Techniek en Technologie, als Docent ICT en Studieloopbaanbegeleider.
Twee medewerkers van de Dutch Datacenter Association hebben als redactioneel meelezers een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van dit keuzedeel.
Dit keuzedeel komt begin 2021 uit. Lees hier meer informatie of stel een e-mailalert in>
Dan ben je als eerste op de hoogte wanneer het keuzedeel beschikbaar is.
Geef een reactie