Goede en gemotiveerde leraren maken het verschil. Daarom heeft het kabinet besloten dat leraren zich vanaf 2017 verplicht moeten registreren via het lerarenregister. Het lerarenregister is nu nog vrijwillig.
Welke eisen aan het register worden gesteld, is aan de leraren zelf. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs): ‘Leraren werken in een omgeving waarin ontwikkeling en groei centraal staan. Maar voor hun eigen ontwikkeling is niet altijd ruimte. Daarom vind ik het belangrijk om het lerarenregister wettelijk te verankeren. Het register is een stok achter de deur. Leraren krijgen zo meer ruimte voor eigen vorming en worden weer eigenaar van hun beroep – en de leerling krijgt de best opgeleide leraar voor de klas.’
In het Lerarenregister worden alleen bevoegde leraren opgenomen. Dat betekent dat leraren na hun opleiding zich moeten blijven professionaliseren en hier minimaal 160 uur aan moeten besteden. Iedere vier jaar zal de inschrijving voor het Lerarenregister opnieuw worden beoordeeld. Wie niet voldoet aan de criteria krijgen een aantekening. Uiteindelijk kan het zelfs betekenen dat de leraar niet meer voor de klas mag staan.
Het Lerarenregister is een initiatief van de Onderwijscoöperatie, de vertegenwoordiger van de beroepsgroep bestaande uit de Algemene Onderwijsbond (AOb), Beter Onderwijs Nederland (BON), CNV Onderwijs, Federatie van Onderwijsvakorganisaties en Platform Vakinhoudelijke Verenigingen Voorgezet Onderwijs.
Veelgestelde vragen Lerarenregister
https://www.onderwijscooperatie.nl/activiteiten/lerarenregister/veelgestelde-vragen/
Uitslag poll ‘Verplicht lerarenregister is een goed idee’
Uit een poll op maakwerkvanonderwijs.nl blijkt dat 46% het lerarenregister geen goed idee vindt. Een derde geeft aan het wel een goed idee te vinden. 21% vindt het misschien een goed idee.
Geef een reactie