NIEUW: Burgerschapmethode met een app

Vanaf 2026 is het verplicht om het vak burgerschap te examineren (rijksoverheid). Met Boom Burgerschap ben jij klaar voor deze aanpassing. Deze methode werkt met interactieve challenges. Door elementen van gamification te gebruiken wordt de betrokkenheid van studenten enorm verhoogd

Boom Burgerschap biedt:

  • De goedkoopste manier om burgerschap te onderwijzen en te toetsen
  • Een mooie mobiele app van Edumundo
  • Koppeling met Boom Digitaal
  • Boom Burgerschap wordt in een pilot uitgebreid getest door studenten in heel het land

Hoe werkt Boom Burgerschap?

Onze Burgerschapsmethode draait op een digitaal platform waarop studenten op een speelse manier aan de slag gaan
met de leerdoelen. De studenten werken in een app op hun smartphone. Hiermee komen we tegemoet aan de wens van studenten om flexibel en mobiel te kunnen leren.

De studenten worden niet alleen individueel uitgedaagd, maar ook in teamverband. Zo wordt hun onderlinge
verbinding versterkt. Voor docenten is er een online dashboard waarop ze de studenten kunnen monitoren en kunnen inspelen op wat er in de challenges gebeurt. Zij zien wat er speelt onder studenten en hebben een ingang om onderwerpen bespreekbaar te maken. Hiermee zorgen we ook voor verbinding tussen studenten en docenten.

Bekijk de flyer


Informatiefilmpje:

 

 

 

De vier burgerschapsthema's

In onze methode zijn de vier thema’s van Burgerschap in een sociale context gezet met behulp van storytelling. Voor elk thema volgen de studenten een personage, dat tot leven komt in een eigen digitale omgeving. Hier vinden de studenten ook de informatie die ze nodig hebben voor de challenges van die dimensie.

De voer thema’s zijn: Vitaal burgerschap. Economisch, Politiek-juridisch en Sociaal-maatschappelijk.

Opzet van een les

De opzet voor een les of leermoment is als volgt:

-Voorkennis activeren
-Kennisoverdracht
-Activiteit 1
-Activiteit 2
-Evalueren en reflecteren

Activiteit 1 en 2 kunnen uit meerdere challenges bestaan. De challenges van activiteit 1 zijn op de niveaus onthouden, begrijpen en toepassing volgens de taxonomie van Bloom, terwijl de challenges van activiteit 2 op de niveaus analyseren, evalueren en creëren zijn. Bij activiteit 2 neemt sociale én fysieke interactie een grote plek in.

De rol van docent

Ook de rol van de docenten is flexibel bij Boom Burgerschap. Er zijn taken die echt uitgevoerd moeten worden en aanbevolen activiteiten. Begeleiding is echt nodig wanneer de studenten aan de slag gaan met ‘activiteit 2’. De docent zorgt dan bijvoorbeeld voor een gespreksstarter en begeleidt de werkzaamheden tijdens een contactmoment. Een aanbevolen activiteit is bijvoorbeeld de resultaten bespreken van de challenges bij de onderdelen ‘voorkennis activeren’ en ‘evalueren/reflecteren’

Inspanningsverplichting

Met Boom Burgerschap kunnen de studenten (en hun docenten) gemakkelijk zien of ze voldaan hebben aan de inspanningsverplichting. In het programma zijn de leerdoelen gekoppeld aan badges. Wanneer studenten challenges uitvoeren, verdienen ze badgepunten, waarmee ze de volgende badges kunnen halen:

  • Brons: de student is begonnen aan de challange;
  • Zilver: de student is goed opweg;
  • Goud: de student heeft voldaan aan de inspanningsverplichting;
  • Platina: de student heeft een extra mijl gelopen.

Voor elk leerdoel moeten de studenten goud halen. Als ze platina halen, kunnen ze daarmee een zilveren badge compenseren.

Meer weten over Boom Burgerschap?

Heb je vragen over Boom Burgerschap? Neem dan contact op met: burgerschapmbo@boom.nl

Maak een (online) afspraak met één van onze adviseurs

Natuurlijk zijn onze adviseurs ook op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom burgerschap. Heb jij een vraag voor jouw adviseur? Neem contact op met een van de adviseurs via mail, telefoon of LinkedIn. Ook een MS Teams afspraak is mogelijk.

 

Samen maken we werk van onderwijs

Aanvragen proefmateriaal

Vul je gegevens in en bekijk direct je gratis proefmateriaal

  • Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.