Jelle Jolles, wie kent hem inmiddels niet? Hij is Universiteitshoogleraar Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en leidt het Centrum Brein & Leren en houdt zich (vooral) bezig met de ontwikkeling van kinderen, tieners, bijna volwassenen, adolescenten dus in de leeftijd 8-25 jaar.
Tienerbrein
Zijn recente boek ‘Het Tienerbrein’ is een mooie beschrijving van hoe hij kijkt naar de adolescentie, maar ook wat je als leerkracht, ouder, sportcoach kan doen om de adolescent op de juiste manier te laten ontplooien. Als moeder van een puber (ik zou moeten schrijven adolescent) en als oud-docent vond ik het een nuttig en leerzaam boek.
En mocht u hem nog niet gelezen hebben? Er is nu een handzame uitgave.
De adolescent?
De kern zoals Jelle Jolles het zelf beschrijft:
Je zoon van vijftien is slim en verstandig. Waarom doet hij dan soms van die domme dingen? En waarom vindt hij Pokémon GO belangrijker dan planning en huiswerk? Hij neemt soms zulke onverantwoorde risico’s. Het tienerbrein biedt neuropsychologische inzichten om je tiener beter te begrijpen. Gebaseerd op dertig jaar praktijkervaring van klinisch neuropsycholoog en auteur Jelle Jolles.
Jelle Jolles ziet de adolescentie als een periode waarin zowel de biologie als de omgeving bepalend zijn voor ontplooiing. Een tiener kan zich plots heel snel ontwikkelen en een eerdere achterstand omzetten in een voorsprong. De tiener is namelijk ‘werk in uitvoering’. Dat hangt samen met de hersenrijping: die gaat door tot vér na het twintigste levensjaar.
De steun, sturing en inspiratie die een tiener krijgt vanuit zijn omgeving zijn essentieel voor die rijping. Ouders, onderwijs- gevenden, sport- en andere coaches; zij zorgen voor de kennis en ervaringen die een tiener nodig heeft om zich een optimale plek te verwerven in onze snel veranderende samenleving.
Het tienerbrein beschrijft de ontwikkeling van de adolescent van tien tot ver na het vijfentwintigste levensjaar; zijn cognitief functioneren, hersenfuncties, lichamelijke ontwikkeling, emoties en sociaal gedrag.
De ontplooiing thuis en op school komt aan de orde, evenals verschillen tussen jongens en meisjes, slaap, sport, muziek en meer.
Blogs, site en meer info
Naast deze boeken zijn ook zijn blogs en Tweets een inspiratie. Lees maar eens deze blog, ’teveel vrijheid niet goed voor de leerling’
Mocht je meer willen weten? Binnenkort spreekt hij op de Boom hoger onderwijs Inspiratiedag.
Geef een reactie