Wendbaar, pro-actief en gastvrij
Het nieuwe kwalificatiedossier Particuliere beveiliging
Door onder andere technologische ontwikkelingen is de vraag ontstaan naar een wendbare, proactieve beveiliger die vanuit de beveiligende hoofdtaak in staat is om service, hulp en gastvrijheid te bieden. Het bestaande kwalificatiedossier Particuliere beveiliging voldeed niet meer.
Hoe ziet het nieuwe kwalificatiedossier eruit, wat wordt de toekomst van het beroep particuliere beveiliger en hoe kun je je als docent voorbereiden?
Aan Johan Dijkstra, Opleidingsmanager Particuliere Beveiliging & Dienstverlening ROC Friese Poort en voorzitter onderwijscluster Particuliere beveiliging legden wij een paar vragen voor.
Wat was de aanleiding tot het nieuw kwalificatiedossier Particuliere beveiliging?
De Sectorkamer Zakelijke dienstverlening & Veiligheid heeft een tijd geleden om een onderzoek gevraagd naar de actualiteit van het kwalificatiedossier particuliere beveiliging. SBB heeft deze opdracht in overleg met de leden van het Marktsegment Veiligheid opgepakt en met experts het onderzoek begeleid. Het kwalificatiedossier, dat sinds 2002 geldt en in 2006 is aangepast, bleek aan herziening toe.
Door onder andere technologische ontwikkelingen is de vraag ontstaan naar een wendbare, proactieve beveiliger die vanuit de beveiligende hoofdtaak in staat is om service, hulp, gastvrijheid te bieden én verstand van heeft van informatie- en computertechnologie in relatie tot beveiligen. Deze veranderde vraag zie je duidelijk terug in de verschillen tussen het huidige en het nieuwe kwalificatiedossier Particuliere beveiliging.
‘Beveiligen blijft de essentie maar er is meer aandacht voor vaardigheden om een proactieve, wendbare en weerbare professional te worden.’
Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen het nieuwe kwalificatiedossier en het bestaande KD?
- Nieuwe benamingen, Beveiliger 2 en Beveiliger 3. Coördinator beveiliging als opleiding verdwijnt dus.
- Meer aandacht voor het kunnen omgaan met technische toepassingen en ICT in relatie tot beveiligen.
- Beveiligen blijft de essentie maar er is meer aandacht voor vaardigheden om een proactieve, wendbare en weerbare professional te worden.
- Faciliterende taken uitvoeren is een ruimer omschreven vaardigheid dan eerst, het schakelen tussen beveiligende en faciliterende taken met nadruk op de beveiligende taken is scherper verwoord.
- Nadruk ook op ‘het waarom’ van de beveiligende taken.
- Weerbaarheid en proactief beveiligen zijn grotendeels opgenomen in het basisdeel van het dossier. Daarmee mogen deze keuzedelen niet meer aan Beveiliger 2 en Beveiliger 3 worden aangeboden.
Verdwijnt de Coördinator beveiliging?
‘Ja, de opleiding Coördinator beveiliging gaat weg, dit zal dus niet meer op het diploma komen te staan.’
De beveiligersopleiding op niveau 3 is nu de opleiding Beveiliger 3. Het gaat hier nu meer om een meewerkend voorman die eenvoudige kwetsbaarheidsanalyses heeft leren opstellen, die de te beschermen belangen van een organisatie afweegt en die het effect van beveiligingsmaatregelen kan evalueren. De beveiliger op niveau 3 ondersteunt situationeel en operationeel beveiligingswerkzaamheden. Hij heeft dus geen taken meer op het gebied van leidinggeven, een operationele planning is ook niet meer zijn taak.
Wat gebeurt er met de SVPB examens?
Zowel studenten Beveiliger 2 als Beveiliger 3 moeten naast hun MBO diploma ook het SVPB-diploma Beveiliger behalen. De SVPB is op dit moment bezig om de exameneisen te herzien en verwacht deze rond de jaarwisseling te kunnen publiceren. Voor Beveiliger 3 zal de SVPB aanvullende examens ontwikkelen waarin de kerntaken en werkprocessen van dit profiel centraal staan. De SVPB blijft het examen Coördinator beveiliging wel aanbieden, maar dan als branchediploma voor beveiligers met werkervaring. In de CAO particuliere beveiliging wordt namelijk gesproken over dit branchediploma en niet over Beveiliger 3. Het certificaat B wordt trouwens nog gewoon aangeboden door de SVPB. ‘Dit certificaat speelt namelijk een rol in de spijtoptantenregeling’, aldus Johan.
De verwachting is dat het wettelijke beroepsvereiste om te mogen werken als beveiliger de nieuwe opleiding Beveiliger 2 met het SVPB diploma zal worden, dus zoals het nu ook is.
Wat als je toch een leidinggevende functie binnen de beveiliging ambieert?
Als mensen toch leidinggeven in de opleiding willen, dan kan dat middels het bestaande keuzedeel Leidinggeven. Dit keuzedeel kan gekoppeld worden aan Beveiliger 3. De SVPB onderzoekt nog of zij dit keuzedeel zullen gaan examineren.
Hoe kunnen docenten zich goed voorbereiden op het nieuwe kwalificatiedossier Particuliere beveiliging?
Formeel zal de minister van OCW het kwalificatiedossier per 1 januari 2021 vaststellen. Dat betekent dat vanaf schooljaar 2021/ 2022 het onderwijs gericht moet zijn op het nieuwe kwalificatiedossier en de herziene SVPB examens.
Het onderwijscluster Particuliere beveiliging en de SVPB organiseren diverse bijeenkomsten over het nieuwe kwalificatiedossier. Voorlopig zullen deze bijeenkomsten uiteraard online zijn, maar als dat weer kan uiteraard ook fysiek. In de bijeenkomsten van het onderwijscluster Particuliere beveiliging willen we trouwens werken aan een basiscurriculum. Op deze manier hopen we dat we de scholen en de docenten zich goed kunnen voorbereiden op het nieuwe KD.
‘Uit het SBB trendonderzoek en andere onderzoeken blijkt dat er steeds meer een beroep op beveiligers wordt gedaan. Ook de samenwerking in de veiligheidsketen (particuliere beveiliging, publieke veiligheid en defensie) zal naar verwachting steeds belangrijker worden. Er is volop perspectief voor de startende student.’
Wat is het perspectief van de student die start met het nieuwe KD in 2021/2022
Het perspectief van de student die per augustus start met de opleiding is door de huidige coronasituatie nog niet goed te voorspellen. Het SBB gaat uit van de situatie dat de kans op stage in het algemeen voldoende is en de kans op werk na de opleiding ook. Regionale verschillen – denk bijvoorbeeld aan de actuele situatie op Schiphol – zullen er zijn. Als het vliegverkeer dan nog altijd ‘plat ligt’ zijn er significant minder nieuwe beveiligers nodig in de Arbeidsmarktregio’s Amsterdam en daar om heen dan in de situatie dat de gedeeltelijke lockdown is opgeheven.
Noteer in je agenda:
Gratis webinar | Nieuwe Exameneis Beveiliger 2
Op 14 januari 2021 verzorgd door het SVPB, georganiseerd door Boom beroepsonderwijs. Heb je dit webinar gemist? Lees hier de samenvatting>
De jaarlijkse inORDE-dag
Op donderdag 25 maart 2021 vindt de jaarlijkse inORDE-dag weer plaats. Tijdens dit deze keer online event staan het nieuwe KD en de nieuwe exameneisen centraal. Naast inspirerende en informerende sprekers zal er volop de ruimte zijn om met collega docenten van gedachten te wisselen. We houden je op de hoogte via website of je mail!
InORDE is dé lesmethode voor particuliere beveiliging niveau 2 en 3 mbo. Meer weten>
Geef een reactie