In 2024 komen de gemengde leerweg en de theoretische leerweg te vervallen. Deze leerwegen gaan op in de nieuwe leerweg vmbo. Nieuw in deze leerweg is dat alle leerlingen een praktijkgericht programma volgen, waarin zij hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.
Kenmerkend aan de praktijkgerichte programma’s is dat leerlingen leren door echte opdrachten van bedrijven uit de regio uit te voeren. Op basis van van hun ervaringen en een LOB-programma kunnen leerlingen een weloverwogen keuze voor hun vervolgopleiding maken. Naast inzicht in mogelijke beroepen en bijbehorende werkzaamheden in de regio leren ze algemene en praktische vaardigheden zoals samenwerken, plannen, organiseren, onderzoeken en presenteren. Deze vaardigheden zijn belangrijk om op de havo op het mbo goed mee te komen.
Didactisch klinkt deze nieuwe leerweg vmbo iedereen vast al muziek in de oren. Leren door doen met hulp van bedrijven uit te regio. Maar organisatorisch gezien krab je jezelf misschien even achter de oren. Hoe komen we aan bedrijven die opdrachten aan gaan bieden aan de leerlingen? In deze blog geven we je drie tips waarmee je snel bedrijven aan jouw school verbindt.
Tip 1: E-mail voor je collega’s
Het klinkt als een open deur, maar zet je eigen netwerk in. Misschien heb jij een partner die bij een bedrijf in de buurt werkt. En anders zijn er vast collega’s met partners die bij regionale bedrijven werken en je kunnen helpen daar met de juiste personen in gesprek te komen. Je kunt bijvoorbeeld voor je collega’s een mail opstellen waarin je uitlegt waarom je graag in contact wilt komen met bedrijven in de buurt. Het helpt om zo concreet mogelijk te zijn. Vermeld bijvoorbeeld:
- waarom je contact opneemt
- welke soorten opdrachten de leerlingen kunnen uitvoeren
- binnen welke termijn de leerlingen de opdracht af moeten ronden
- hoe de begeleiding vanuit school eruit ziet
- welke tijdsinspanning er van het bedrijf verwacht wordt
- wat de voordelen zijn voor het bedrijf.
Tip 2: Folder voor thuis of presentatie voor ouderavond
Het betrekken van ouders en verzorgers bij school is niet altijd simpel. Maar met de komst van de nieuwe leerweg kun je ouders/verzorgers een belangrijke rol laten vervullen. Want veel ouders zullen werkzaam zijn bij bedrijven in de buurt. Laat je leerlingen een informatiefolder voor thuis maken waarin ze uitleggen wat ze voor het praktijkgerichte programma aan opdrachten kunnen doen. De folder kan de ouder/verzorger meenemen naar het werk, zodat daar besproken kan worden of het bedrijf de school kan helpen. Je kunt leerlingen ook een presentatie laten maken voor een ouderavond. Laat ze zelf de uitleg bij de presentatie verzorgen. Zo leren ze zich meteen presenteren voor toekomstige opdrachtgevers!
Tip 3: Vraag je mbo-collega
Wellicht werk je al samen met het mbo bij jou in de buurt. Waarschijnlijk heeft je mbo-collega veel contact met bedrijven in het kader van BPV. Vraag of hij bereid is zijn netwerk te delen en je eventueel in contact te brengen met interessante bedrijven.
Deel je netwerk
Het is handig om alle contactpersonen in een gedeeld overzicht te zetten. Zo kunnen jouw collega’s ook profiteren van jouw opgebouwde netwerk en andersom. Hopelijk bouw je met deze tips binnen no-time een waardevol netwerk op en gaat het lukken: leren door doen met behulp van regionale bedrijven!
Kunnen we je helpen?
Gaat jouw school de nieuwe leerweg aanbieden? Ben jij daar als docent bij betrokken? Wij sparren graag met je over hoe je de programma’s in kunt vullen en kijken met je hoe we jou zouden kunnen helpen. Interesse in een gesprek? Neem dan contact op met Jacobien Ubbink, uitgever vmbo: j.ubbink@boom.nl.
Geef een reactie