Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat er veel financiële onwetendheid is onder mbo’ers. Studenten laten geld liggen waar ze wel recht op hebben. Eén op de drie vraagt geen zorgtoeslag aan en twee derde doet geen belastingaangifte. Vooral studenten op niveau 1 en 2 zijn hiervan de dupe, in mindere mate geldt dit voor studenten op niveau 3 en 4.
Studiefinanciering
Studenten zijn vaak ook niet goed op de hoogte van de regelingen rondom studiefinanciering. Voor bol-studenten op niveau 1 en 2 is de studiefinanciering altijd een gift, maar twee derde van de bol-mbo’ers die niveau 1 en 2 volgen, weet dit niet. Een deel van de studenten voor wie de gift is bedoeld, ontvangt hem niet. 38 procent van de bol-studenten zonder aanvullende beurs heeft niet uitgezocht of ze deze konden aanvragen. Bijna de helft van hen weet niet dat die mogelijkheid er is. Het studentenreisproduct moeten bol-studenten zelf stopzetten als ze klaar zijn met hun opleiding. Slechts de helft van hen weet dat. Zetten ze hem niet zelf stop en reizen ze ermee, dan krijgen ze daarvoor een boete.
Achterstanden en schulden
Het Nibud ziet een daling in het percentage studenten met schulden (zoals roodstand en betalingsachterstanden, exclusief studieschuld), van 37 procent naar 28 procent. Mogelijk is de coronapandemie hier deels oorzaak van, ook mbo’ers gaven in de lockdowns minder geld uit dan anders en spaarden meer. Ook hier zijn het studenten op niveau 1 en 2 die vaker schulden hebben dan andere studenten.
Vereenvoudigen systeem
Het Nibud zou graag zien dat het studiefinancieringsstelsel vereenvoudigd wordt. Ook is er een rol voor de omgeving van de mbo-student. Het Nibud adviseert mbo-opleidingen en werkbedrijven om studenten structureel te blijven wijzen op de mogelijkheid om zorgtoeslag aan te vragen en belastingaangifte te doen (waarmee zij vaak een teruggave kunnen krijgen). Wat betreft het gebruik van studiefinanciering adviseert het Nibud de overheid om voorlichting over studiefinanciering op vmbo’s beter af te stemmen op de soort mbo-vervolgopleiding die een leerling gaat doen (niveau 1 en 2 en niveau 3 en 4). Tot slot roept het Nibud ook de bedrijven die mbo’ers in dienst hebben voor een bijbaan, op om bij het verstrekken van de jaaropgave meer voorlichting te geven over het doen van belastingaangifte.
Financiele educatie op scholen blijft belangrijk zodat iedereen met evenveel kennis van geldzaken de maatschappij in stapt.
Bron: https://www.nibud.nl/beroepsmatig/nibud-mbo-onderzoek-2021/