Kinderen en jongeren gaan op dit moment niet naar school of naar hun opleiding. Dus ook al zijn ze zelf niet ziek, ze merken in de invloeden van de door de overheid genomen maatregelen de hele dag door. Het Corona-virus is elke dag in het nieuws en er wordt veel over gepraat. Bovendien werken veel ouders en/of verzorgers thuis en heerst daar ook een andere dynamiek die invloed op hen heeft. Hoe ga je hier als docent maar ook als ouder mee om? Welke vragen kun je kinderen en jongeren stellen om met hen in gesprek te blijven en hun angsten, waar mogelijk, weg te nemen.
De gemiddelde persconferentie is voor kinderen en jongeren lastig te begrijpen. Moeilijke begrippen, grafieken en maatregelen zijn niet altijd in een keer uit te leggen en te bevatten. Laat merken dat kinderen en jongeren alle vragen mogen stellen die ze maar kunnen bedenken. En dat zij ook hun zorgen mogen uiten. Probeer in duidelijke taal eerlijk op alle vragen antwoord te geven. En zoek de taal die past bij het kind. Wanneer je het antwoord niet weet, doe dan niet alsof je het wel weet.
Veel docenten spreken hun leerlingen nu online of bellen hun leerlingen. Wij geven je tips voor een goed gesprek.
Helder communiceren met elkaar
- Luister actief als je met een kind of jongere in gesprek gaat. Laat je niet afleiden.
- Stel vragen en maak hardop samenvattingen van wat je hebt besproken.
- Neem de tijd voor een gesprek en heb een open houding. Laat zien dat geen enkele vraag of opmerking ‘dom’ of ongepast is.
- Wees je bewust van je niet-verbale communicatie. Jouw lichaamshouding en gelaatsuitdrukking zeggen meer dan je woorden.
- Geef afgewogen informatie aan jonge kinderen. Maak het niet alleen maar eng en negatief. Probeer er ook hoopvoller informatie naast te plaatsen.
Vragen die je kunt stellen om het gesprek aan te gaan over zorgen:
- Waar maak jij je zorgen om in deze vreemde tijd?
- Waar baal jij nu echt het meeste van?
- Wat vind jij helemaal niet erg dat nu even niet kan?
- Voor wie vind jij het vooral zielig dat iedereen thuis moet blijven?
Vragen over online (nieuws)berichten:
- Welke online reacties over Corona vind jij niet kunnen en waarom?
- Waar vind jij online goede informatie over Corona?
- Hoe kun je online aan je gezondheid werken terwijl je thuis zit?
- Wat doe jij nu anders online dan eerst?
Vragen over school
- Wanneer doe jij je schoolwerk en hoe gaat dat?
- Wat mis je het meeste nu je niet naar school kan?
- Heb je online contact met je klasgenoten? Hoe ervaren zij de situatie?
Binnen het onderwijs spelen sociaal-emotionele vaardigheden en normen en waarden een belangrijke rol. Met het Leefstijl-programma worden jongeren hiervan bewustgemaakt. Samen met klasgenoten doen ze activiteiten en opdrachten die het besef van ‘goed omgaan met elkaar’ versterken. Het bevorderen van positieve groepsrelaties speelt in de Leefstijl-lessen een grote rol. Niet alleen het individu wordt sterker, maar ook de groep. Ontdek Leefstijl