Ronald Kerssies is auteur van de uitgave Projectmanagement, waarvan onlangs de nieuwste editie is verschenen. Maar ook is hij mbo-docent op het ICT-Lyceum van Deltion College in Zwolle. We vroegen Ronald naar zijn visie op projectmanagement en het ontstaan van zijn nieuwe boek.
“Het lesgeven wordt vooral leuk door het spontane contact met de studenten en collega’s. Dit komt extra tot zijn recht tijdens projectmatig werken met een echte opdrachtgever”, aldus Ronald. Maar ook het leerproces dat de student doormaakt, maakt het werk voor Ronald boeiend: “Het is een keuze van de student om open te staan voor nieuwe ideeën en ervaringen. Studenten hebben naast school tegenwoordig ook veel andere prioriteiten en afleidingen. Maar als ze eenmaal ontdekken dat ze iets kunnen en er goed in worden, wordt het leren leuk en uitdagend. Nadat ze de basiskennis en -vaardigheden onder de knie hebben, zijn ze door samen te werken in teams in staat om écht iets moois te realiseren”.
Projectmanagement in het mbo ICT-onderwijs
Om met een team een mooi eindresultaat te bereiken, is projectmanagement de sleutel. Ronald: “Het is gaaf om te zien als een team met elkaar grip op een grote klus heeft en er helemaal voor gaat. Zonder projectmanagement is het vrijwel onmogelijk om dit in goede banen te leiden. De technieken en manieren van werken die bij projectmanagement worden toegepast, zijn niet alleen te gebruiken in een zakelijk- of schoolproject, maar ook in allerlei persoonlijke situaties. Het kan je bijvoorbeeld helpen je eigen leven te organiseren, maar ook om doelen te stellen en te prioriteren”. Ook in de ICT is het ontzettend belangrijk, Ronald: “Het is vrijwel onmogelijk om in alle facetten van het vak actuele kennis en ervaring te hebben. Een goede samenwerking is nodig om de beste oplossing voor een klant te kunnen realiseren”.
Het ontstaan van het lesboek Projectmanagement
“Ik zocht naar een boek over projectmanagement, geschikt voor het mbo. Dat was destijds niet te vinden. Ik had alleen keuze uit boeken op hbo-niveau die te complex waren of mbo-boeken waarin nauwelijks werd uitgelegd hoe de student taken moet uitvoeren. Er stond bijvoorbeeld beschreven dat je een plan van aanpak moet maken, maar niet hoe je dit moet doen. Daarom maakte ik in samenwerking met een collega een reader, waarin we naast theorie en vragen ook voorbeeldtemplates hebben toegevoegd”.
Inmiddels is versie 2022 van het boek uit. Ronald: “De structuur van het boek is sterk verbeterd en te gebruiken voor verschillende projectmethodieken. Zo kan er makkelijk gekozen worden om alle projectmethodieken aan te leren, of alleen de waterval, SCRUM of Kanban-methodiek. Er zijn ook veel nieuwe opdrachten, waarin meer gebruik wordt gemaakt van online media”.
Na een proces van (her)schrijven, vragen bedenken, opdrachten uitwerken en het juiste beeldmateriaal erbij zoeken, was het boek na een half jaar af. “Dan volgen de laatste controles en correcties en is het wachten tot het eerste exemplaar van je eigen nieuwe boek op de deurmat valt. Dat is nog steeds heel onwerkelijk. Maar uiteraard overheerst het gevoel van trots”, aldus Ronald.
Benieuwd naar een inkijkexemplaar van het boek Projectmanagement? Deze download je hier.
Projectmanagement is onderdeel van de lesmethode BrinkmanICT.info. Alle informatie over deze methode vind je hier.
Geef een reactie