Voorzitter van het landelijk onderwijscluster Veiligheid Johan Dijkstra herkent het geluid uit het onderwijsveld dat de opleiding Beveiliger 2 zwaarder wordt. Maar de opleiding sluit dan wel veel beter aan op de huidige beroepspraktijk. Een oplossing zou kunnen liggen in de ambities van de SVPB om – in overleg met het onderwijs – de komende jaren de theorie-examens praktischer te laten worden.
Dit is opgetekend tijdens het webinar ‘Dossier: Particuliere beveiliging’ tijdens de Maak werk van onderwijs Masterclass week 8-12 februari 2021 georganiseerd door Boom beroepsonderwijs en inORDE. Hieronder vind je een korte samenvatting. Of bekijk het webinar>
Beveiliger 2.0
Trendonderzoek van de SBB en gesprekken met experts zijn de aanleiding geweest voor het herzien van het kwalificatiedossier Particuliere beveiliging. Conclusies uit het trendonderzoek:
- Digitalisering en databeveiliging maken het noodzakelijk dat de beveiliger meer digital awareness ontwikkelt.
- Technologische innovaties leiden tot steeds intelligentere systemen zoals beveiligingscamera’s, alarmcentrales en alarmsystemen. Beveiligers werken met deze systemen en moeten dus op de hoogte zijn van de nieuwe mogelijkheden.
- Er is een toenemende aandacht voor en behoefte aan veiligheid in de maatschappij. Er wordt nadrukkelijk naar beveiligers gekeken en het voorkomen van incidenten wordt verwacht. Proactief handelen dus.
- De maatschappij verandert continu en de beveiliger die midden in deze omgeving zijn werk moet doen moet dus constant mee veranderen.
- Beveiligers werken niet alleen meer in het private domein, er is een toenemende inzet in het publieke domein. Beveiligers moeten hier bewust van zijn.
- Er wordt steeds meer samengewerkt in de veiligheidsketenen. Kennis van de samenwerkingspartners en onderlinge afspraken is belangrijk.
Proactief handelen
In het nieuwe kwalificatiedossier en de opleiding Beveiliger 2 meer aandacht voor proactief beveiligen. Van reactief reageren moet de beveiliger incidenten voorkomen door handelend op te treden voordat het incident plaats kan vinden. In de opleiding moet de student leren wanneer hij proactief moet optreden. Belangrijk daarin is dat de aspirant beveiliger moet inzien wanneer een situatie of gedrag afwijkend is. Afwijkend van wat je normaal mag verwachten. Eenmaal geconstateerd moet een standaard aanpak gevolgd gaan worden. Dit vraagt onder andere om basiskennis en vaardigheden van security questioning, standaard operationele procedure (SOP) en insider threat.
‘Omdat er zoveel aandacht in het kwalificatiedossier aan proactief beveiligen wordt besteed, verdwijnt het keuzedeel Proactief beveiligen.’
Weerbaarheid
De beveiliger staat steeds meer midden in de maatschappij. Er wordt gekeken naar de beveiliger en bij incidenten moet de beveiliger optreden. Een beroep dat spanning oplevert. Het is belangrijk dat de student leert spanning te herkennen en hiermee om te gaan. Zowel bij zichzelf als bij anderen. In het kwalificatiedossier en in de examens wordt om basiskennis van het fysieke proces van spanning en stresskenmerken gevraagd. Het keuzedeel Weerbaarheid verdwijnt voor de opleiding Particulier beveiliger.
Dienstverlenend
Dienstverlenend als beroepshouding is niet nieuw. Wel nieuw is dat het verrichten van faciliterende werkzaamheden in het dossier wordt genoemd. Werkzaamheden zoals post verzorgen, telefoon aannemen, bezoekers ontvangen en registreren. Dit betekent dat de beveiliger aandacht moet hebben voor integriteit, kennis van de AVG en gastheerschap/ hospitality. Gastheerschap wordt niet expliciet benoemd in het dossier, maar Johan Dijkstra geeft aan dat dit een basishouding is van waaruit de beveiliger moet handelen. Wel altijd met als basisprincipe dat beveiligen altijd voor gaat.
Beveiliger 3. Grootste veranderingen
Beveiliger 3 is de meewerkend voorman, een voorman die dus ook zijn SVPB examen Beveiliger moet hebben gehaald. En beveiliger die situaties coördineert, situaties moet inschatten en ter plaatst keuzes moet maken. Ten opzichte van de Beveiliger 2 moet een Beveiliger 3 meer weten waarom bepaalde werkzaamheden nodig zijn. De beveiliger 2 is meer gericht op waarnemen en doen en de Beveiliger 3 op waarnemen, afwegen welke handelingen noodzakelijk zijn en dan doen.
Belangrijke werkzaamheden voor beveiliger 3 zijn:
- Meewerken, dus zelf ook beveiligingswerkzaamheden verrichten
- Samenwerken in de keten
- Eenvoudige planningswerkzaamheden
- Adviseren van de leiding en opdrachtgever
Leidinggeven
Het onderdeel leidinggeven is helemaal uit het kwalificatiedossier verdwenen. Wil een niveau 3 student toch kennis van beoordelings- en functioneringsgesprekken en andere leidinggevende taken opdoen? Dan is het keuzedeel Leidinggeven het juiste alternatief. Het is nog niet bekend of de SVPB hier een keuzedeel examen voor zal gaan ontwikkelen.
Onderwijs 2021-2022
Beveiliger 2 en 3 moeten beide het SVPB examen Beveiliger doen. Dat maakt het combineren van niveau 2 en niveau 3 in de klas mogelijk. De verwachting is dat Beveiliger 2 met name geschikt is voor VMBO basis en Beveiliger 3 voor VMBO kader en T. De opleiding Beveiliger 2 moet in 2 jaar kunnen en de verwachting is dat Beveiliger 3 tussen de 2,5 en 3 jaar nodig heeft.
Examens
Het onderwijscluster Veiligheid is met de SVPB in gesprek over de examens Particuliere beveiliging. Hierin wordt nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de wens uit het ROC onderwijs de theorie examens op een andere manier te examineren. De SVPB geeft aan open te staan voor een nieuwe aanpak, maar dat dit wel tijd vraagt. Ergens in schooljaar 2021-2022 worden de eerste resultaten verwacht.
inORDE voor de zomer beschikbaar
De definitieve exameneisen Beveiliger 2 en Beveiliger 3 worden dus uiterlijk 1 april gepubliceerd. Oplevering op dit moment in een schooljaar vraagt veel flexibiliteit en creativiteit van zowel het onderwijs als de ontwikkelaars van leermiddelen.
De contacten tussen Boom beroepsonderwijs en de SVPB zijn uitstekend en wij zorgen er dan ook voor dat docenten tijdig met de voorbereidingen van schooljaar 2021-2022 kunnen beginnen. Meer weten over de herziene inORDE>
inORDE is dé lesmethode voor MBO studenten Particuliere Beveiliging niveau 2 en 3
Met inORDE bereidt jouw student zich optimaal voor op het SVPB-examen. Deze methode is speciaal ontwikkeld voor het MBO, het leren maken we zo makkelijk mogelijk met passend taalgebruik en een heldere structuur. Meer weten>
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief inORDE.
Geef een reactie