De slaag-zakregeling voor keuzedelen wordt met twee jaar uitgesteld. Dat heeft demissionair minister Bussemaker besloten. Scholen hebben meer tijd nodig om de keuzedelen te implementeren. Pas in studiejaar 2020-2021 gaan keuzedelen onderdeel uitmaken van de slaag-zakregeling.
Van de 850 keuzedelen die er zijn, is bijna 85% opgenomen in het aanbod van scholen. Ondanks dat er al grote stappen zijn gezet in het aanbieden van keuzedelen, is het volgens scholen en bedrijfsleven niet verantwoord om ze volgend jaar al volwaardig te laten meetellen voor het behalen van het diploma.
Niet genoeg examens beschikbaar
Eén van de redenen voor het uitstellen is dat nog niet voor alle keuzedelen goed onderwijs- en examenmateriaal beschikbaar is. Op dit moment is voor 25% van de keuzedelen inkoop van examens mogelijk. Voor de overige keuzedelen moeten scholen zelf examens ontwikkelen. Maar die tijd is er niet altijd.
In het belang van studenten
Jet Bussemaker schrijft in een brief aan de Kamer: “Het doorschuiven van de ingangsdatum geeft bestuurders, docenten, het beroepenveld en leveranciers van examens en lesmateriaal de tijd om de ingezette implementatie van de keuzedelen op een goede manier te continueren en tot een succes te maken. Dat is in het belang van studenten.”
Onderweg met keuzedelen
Om scholen te helpen wordt op 13 oktober de conferentie Onderweg met keuzedelen georganiseerd. Het programma kent verschillende sessies met uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast is er een marktplaats de vraag en aanbod van lesmateriaal en examens per sector wordt samengebracht. Aanmelden kan via onderwegmetkeuzedelen.nl.
[alert color=”blue” icon=”fa-camera”]Bron: Shutterstock.com[/alert]
Geef een reactie