Vanaf dit schooljaar biedt het Summa College de mbo-opleiding Summa International Business aan, een Engelstalige opleiding. De opleiding combineert de lesstof van de opleidingen Assistent-manager internationale handel (tweetalig) en (Junior) accountmanager. Binnen deze opleiding gebruiken zij het in het Engels vertaalde boek Basic calculations for the commercial sector van Scoren.info. Peter Ketelaars, docent Internationale handel/Macro Economics en coördinator internationalisering, is vanaf de start betrokken geweest bij het opzetten van de opleiding.
Sinds drie jaar kunnen studenten van het Summa College naast hun reguliere opleiding starten met een excellentieopleiding. Peter: “Als Summa College hebben wij deelgenomen aan twee zogenaamde KA2-projecten van Erasmus+ en in de afgelopen zes jaar hebben we met acht Europese partners een Europees curriculum ontwikkeld: het European Business Baccalaureate Diploma (EBBD). Voor het behalen van deze excellentieopleiding leveren studenten een extra inspanning, waaronder Engels op B2 niveau, minimaal vier weken buitenlandse stage en extra vakken op het gebied van Europees recht, Europakunde en internationale marketing.” Een geslaagd experiment geeft Peter aan. “Afgelopen schooljaar zijn de eerste studenten gediplomeerd. En steeds meer scholen willen zich accrediteren en lid worden van de vereniging die de continuïteit en kwaliteit van EBBD waarborgt”.
Haal het beste uit jezelf
Nieuw dit schooljaar is de opleiding Summa International Business. De opleiding is gestart op een nieuwe locatie, waar tweetalig en Engelstalig onderwijs wordt gegeven. De slogan ‘Haal het beste uit jezelf’ van het Summa College pakt volgens Peter goed uit. “Studenten kunnen tijdens hun opleiding een mooi portfolio opbouwen. Naast het reguliere diploma kan een student het EBBD halen, het Cambridge-diploma en dit jaar voor het eerst het certificaat Duits van het Goethe-institut. We vinden het belangrijk dat studenten, voor wie dat willen, extra dingen kunnen doen zonder te moeten”, aldus de docent.
Engelstalig onderwijs vraagt om een ‘extra’ motivatie bij de student maar ook enkele docenten gingen weer de schoolbanken in: “Verschillende docenten binnen Summa International Business krijgen bijscholing in Engels. Mede omdat het Summa bezig is om de tweetalige opleiding geaccrediteerd te krijgen.” Waarom studenten met een tweetalige of Engelstalige opleiding starten is om meerdere redenen. Peter: “Er zijn Nederlandstalige studenten die hun carrière in het buitenland zien, voor hen is een Engelstalige opleiding erg belangrijk. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld studenten die met hun ouders gaan verhuizen naar het buitenland en daarom een Engelstalige opleiding volgen.”
Lesmateriaal
Eén van de boeken die gebruikt wordt binnen de Engelstalige opleiding is het boek Basiscalculaties voor de commerciële sector van de populaire methode Scoren.info van Edu’Actief. Peter: “De meeste boeken die we gebruiken komen uit Engeland en daarnaast zijn er bedrijven die materiaal leveren waarmee de studenten echte opdrachten/cases kunnen maken. In samenwerking met Edu’Actief hebben we Basiscalculaties voor de commerciële sector vertaald.” Voor het vak Internationale handel, wat Peter zelf geeft heeft hij nog geen goed boek kunnen vinden: “Grote kans dat we voor dit vak ook een boek van Scoren.info gaan vertalen.”
Peter Ketelaars is zo’n 35 jaar werkzaam bij het Summa College. Hij geeft nu les binnen het kernvak van de opleiding: Internationale handel. Daarnaast is hij coördinator internationalisering. In deze rol begeleidt hij onder andere studenten die naar het buitenland gaan en helpt hij collega’s die les willen geven in het buitenland.
Geef een reactie