Sinds een groot deel van de bevolking wegens de coronacrisis thuiswerkt, wordt er steeds meer gebruik gemaakt van apps om online te vergaderen. Helaas blijken niet al die apps even goed beveiligd, waardoor de privacy van gebruikers soms ernstig in gevaar komt. Daarom een overzicht van de meest voorkomende privacyproblemen én tips om op te letten bij het kiezen van video conferencing software.
De afgelopen weken kwamen met name de privacyproblemen rondom de app Zoom in het nieuws. De app bleek op verschillende manieren informatie van gebruikers te lekken (o.a. aan Facebook) en twee zero-day bugs te bevatten die het mogelijke hackers mogelijk maakt om malware te installeren.
Inmiddels heeft Zoom verantwoordelijkheid genomen voor alle fouten en is het bedrijf druk bezig de software te updaten en verstevigen. In de tussentijd is het een goed idee om andere software uit te proberen. Zo blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl dat GoToMeeting, Jami en Join.me betere privacy maatregelen treffen, net als de apps Miro, Signal, Wickr en Wire.
Waar moet je op letten?
- Besturingssysteem
Ga bij je teamleden na of ze gebruikmaken van iOS, Windows of Android. Dit is belangrijk om te weten, want misschien gaat jouw voorkeur uit naar een app die alleen beschikbaar is voor iOS, terwijl je teamleden gebruikmaken van Windows. In dat geval kun je beter voor andere software kiezen.
- Aantal deelnemers
De meeste video conferencing apps bieden abonnementen aan in verschillende prijsklassen. Voor ieder abonnement is een beperkt aantal bellers per meeting mogelijk (hoe duurder het abonnement, met hoe meer mensen je in een meeting kunt). Dus bedenk van te voren met hoeveel mensen je tegelijk online wilt vergaderen en check of de software die je wilt gebruiken een passend abonnement beschikbaar heeft dat binnen het budget valt.
- Screensharing
Soms is het erg handig als een teamlid tijdens de online meeting een presentatie kan laten zien of via zijn eigen scherm kan uitleggen hoe je een bepaald programma gebruikt. In dat geval is het handig als de software een screenshare optie heeft.
- Opslaan van gesprekken
Kan er iemand niet bij zijn op het tijdstip van de meeting, dan is het fijn als deze persoon de meeting kan terugluisteren. Ga na of de app die je wilt gebruiken mogelijkheden heeft om meetings op te nemen.
- Veiligheid en encryptie
Privacy staat voorop, voor jou, je teamleden en het bedrijf. Zeker als jullie tijdens de meeting vertrouwelijke informatie bespreken. Check vóór je een app kiest dus goed of de software stevige beveiliging en encryptie hanteert.
Wist je al dat wij via onze lesmethode BrinkmanICT.info lesmateriaal aanbieden voor ICT security en beveiliging?
Geef een reactie