Diversiteit gaat over de soorten verschillen die we met elkaar kunnen ervaren. Dit kunnen de zichtbare verschillen zoals huidskleur, geslacht of leeftijd zijn, maar ook de onzichtbare zoals gender, religie, cultuur, karakter, overtuigingen, politiek, etc.. Diversiteit gaat over de mix van verschillen tussen mensen: demografisch (leeftijd, religie, gender, seksuele diversiteit, cultuur), fysieke mogelijkheden, maar ook over verschil in karakters, opleidingsniveau, vakgebieden, organisatiecultuur, etc. Kortom, diversiteit gaat over alle verschillen tussen mensen.
Diversiteit en inclusie
Steeds vaker zie je dat men het begrip diversiteit koppelt aan de term inclusie. Toch verschillen ze wezenlijk
van elkaar. Roberson legt uit dat er een wezenlijk verschil bestaat tussen het hebben van een diverse arbeidspopulatie binnen een bedrijf en het ontwikkelen van het vermogen van een organisatie om diversiteit in te zetten als productief principe. Dit laatste is inclusie. Diversiteit richt zich op de samenstelling van de populatie of de demografie, terwijl
inclusie gaat over de daadwerkelijke betrokkenheid, het engagement van de medewerkers en de integratie van diversiteit in de organisatieprocessen.
Diversiteit draait daarom aan de ene kant om het vermogen om op een onafhankelijke manier te denken en te werken, maar dit aan de andere kant samen te doen.
De auteurs Kandola en Fullerton omschrijven diversiteit in het in 1998 verschenen werk Diversity in Action: Managing the Mosaic als volgt: Diversiteit beschrijft het geheel van zichtbare en niet-zichtbare verschillen die tussen mensen bestaan. Het managen van diversiteit benut deze verschillen om een productieve omgeving te creëren waarin iedereen zich gewaardeerd voelt, talenten volledig worden benut en de doelen van de organisatie worden bereikt.
Webinar: Door jou wil ik niet geholpen worden
Bekijk hier het webinar ‘Door jou wil ik niet geholpen worden!’ van 13 april 2021 waarin Youssef Azghari, Rutger van Eijken en Janine Janssen met elkaar in gesprek gingen over goed hulpverlenerschap in een multiculturele context.
De visie van Dahan op diversiteit
Een mooie en genuanceerde visie op diversiteit komt van René Dahan, president-commissaris van Ahold en voormalig vp van Exxon Mobil (een van de allergrootste bedrijven ter wereld). Dahan werd geboren in Marokko en leefde daar tot zijn achttiende, maar praat hij als hij het heeft over diversiteit niet graag op een formele manier over het thema. De verschillen tussen man en vrouw, blank en zwart zijn volgens hem niet de kern van de zaak. De formele benadering leidt in zijn ogen tot een armoede van denken en tot kunstmatige maatregelen en doelstellingen. Dit ontaardt vervolgens in de ogen van de ervaren bestuurder te vaak in discussies over bijvoorbeeld quota en discriminatie. Iets wat onterecht is en zonde van het in zijn ogen rijke onderwerp dat zoveel beter verdient. Dahan stelt:
‘Ik beperk mij bij diversiteit vanuit mijn eigen rol (als commissaris) het liefst tot diversiteit in denken en achtergrond. Ik praat niet graag over het onderwerp in de gangbare formele begrippen zoals man-vrouw, zwartblank of buitenlander-Nederlander. Zelf zie ik het veel meer als diversiteit in denken. Dat vertaalt zich uiteraard ook in oorsprong; in mensen die iets brengen vanuit bijvoorbeeld andere cultuur. Dat laatste kan zorgen voor een verrijking van de hele span van opinies die er bij een organisatie bestaat over een bepaald onderwerp.’
René Dahan – President-commissaris van Ahold.
Leestip:
Diversiteit in het sociaal domein: Op weg naar intercultureel vakmanschap
Wil je meepraten over het thema diversiteit? Hoe zie jij de toekomst in jouw werkveld. Meld je dan aan voor onze domeinweek Zorg en Welzijn. Je ontvangt dan gedurende de gehele week e-mails met interessante cases, interviews en lesbrieven die direct toepasbaar zijn in jouw les. Heb je zelf goede voorbeelden waarover je graag wil vertellen? Neem dan contact op met Anke van Breukelen – Timmer via a.vanbreukelen@boom.nl
- bronnen:
- https://www.diversiteitinhetsociaaldomein.nl/introductie
- Diversiteit in het sociaal domein, Op weg naar intercultureel vakmanschap Youssef Azghari | Boom uitgevers Amsterdam
- Jamcultures.nl
Geef een reactie