Om grip te houden, bij te kunnen sturen en inzage te krijgen in de perfomance van een bedrijf is het noodzakelijk om financieel te analyseren en rapporteren. En dat gaat steeds gemakkelijker. Daarom is het belangrijk dat de financiële FAB student zich ontwikkelt in dit vakgebied, want technologie en standaardisatie zorgen voor een verschuiving van de werkzaamheden.
Van doen naar denken. Meer aandacht voor kennis. Een kans. Een belangrijke conclusie uit de masterclass Financieel analyseren en rapporten door Konstantijn Mikes van Speedbooks. Lees hieronder de samenvatting.
Konstantijn Mikes eigenaar en manager product development bij Speedbooks laat zien hoe financieel analyseren en rapporteren in de praktijk gaat tijdens de Maak werk van onderwijs Masterclass week.
Speedbooks biedt gebruiksvriendelijke financiële rapportagesoftware. Essentiële en betaalbare software voor iedereen in de financiële sector. Software waar jij en je studenten zelf ook mee aan de slag kunnen.
Analyseren en rapporteren = Op koers blijven en doelen bereiken
Voordat aan een rapport wordt begonnen is het belangrijk eerst een paar essentiële vragen te beantwoorden, want niet alles is belangrijk:
- Wat is echt belangrijk voor een organisatie, wat moet echt in de gaten worden gehouden. De key performance indicatoren.
- Aan wie ga je rapporteren. Een Raad van commissarissen wil wat anders weten dan de afdeling Sales.
Je moet dus weten wat je wilt analyseren. Dit bepaalt de inhoud van een rapport of het set aan gegevens dat geëxporteerd moet worden.
Vier soorten analyses
Er zijn verschillende soorten analyses, die ook allemaal hun eigen manier van rapporteren kennen.
- Vergelijkingsanalyse. Bijvoorbeeld verschillen in periode of budget.
- Ratioanalyse. Met aandacht voor verbanden en verhoudingen.
- Trendanalyse. Beweging in de tijd achteraf en vooruitkijkend, dus forecasting en scenario analyses
- Benchmarking. Een vergelijking met een norm of andere bedrijven uit dezelfde branche.
Een goede rapportage bevat niet per se veel pagina’s
Een rapport met veel pagina’s is niet per definitie een goed rapport. Misschien juist wel een slecht rapport. Een goed rapport heeft 5 belangrijke kenmerken:
- Het geeft inzicht; inzicht is meer dan informatie, op inzicht kunnen besluiten worden genomen.
- Is actueel; hier is een duidelijk verschuiving zichtbaar, mogelijk gemaakt door de technologie. Was eerder rapporteren op maandbasis de standaard, steeds meer wordt er nu real time gerapporteerd.
- Is gestructureerd; op pagina 1 een samenvatting en bevat geen detailinformatie.
- Is visueel aantrekkelijk; belangrijk is dat je aandacht hebt voor de ontvanger van het rapport.
- Heeft een boodschap; het vertelt de ontvanger iets.
Tijd en device onafhankelijk
Technologie en standaardisatie bieden enorme mogelijkheden. Op elk moment van de dag – dus 24/7 – kunnen er actuele rapportages aangeboden worden. Rapportages waar de ontvanger eenvoudig op willekeurige gegevens kan inzoomen. Zelfs tot op gescand factuurniveau in een boekhoudprogramma. En wil je als gebruiker meer weten dan in het rapport wordt aangeboden, dan bouw je eenvoudig je eigen widgets op het rapport. Voer je formule in, selecteer de juiste gegevens en nadat je een keer met je ogen hebt geknipperd heb je eigen rapportonderdeel toegevoegd. Andere kleur of een ander soort grafiek? Eenvoudig zelfstandig aan te passen. Allemaal op een rapport dat je zowel op je pc via een browser kunt bekijken (en downloaden) als via een app op je smartphone.
Van doen naar denken
Financieel analyseren en rapporteren met oog op de beroepspraktijk? Speedbooks en andere rapportage aanbieders bieden een groot aantal standaard rapportages. Denk aan een jaarrekening, liquiditeitsbegroting, forecast of een management dashboard. Allemaal overzichten die real time en volledig automatisch samengesteld worden. Studenten moeten weten hoe een rapport tot stand komt, maar hun werk zal niet meer puur bestaan uit het periodiek opstellen van deze rapporten.
‘Dus meer denken dan doen. Het is goed dat hier in het nieuwe kwalificatiedossier aandacht voor is.’
Speedbooks, Exact en Boom beroepsonderwijs werken samen aan het ontwikkelen van lesmateriaal en leermiddelen voor het MBO onderwijs. Meer artikelen hierover lezen>
Geef een reactie