Er zijn steeds meer zorgen over de arbeidskansen van mbo’ers. Volgens Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (Ser), lopen mbo’ers het risico om, ook met een diploma, niet aan het werk te komen of te blijven. Door de gevolgen van technologisering, robotisering, automatisering en verduurzaming zullen banen verdwijnen of samengevoegd worden. Maar aan de andere kant zullen er ook nieuwe banen bijkomen. In een rapport dat de Ser vandaar publiceert, adviseert zij daarom om de mbo’er van nu breder en flexibeler op te leiden.
Niveau 2
De SER maakt zich met name zorgen over de smalle niveau-2-opleidingen die bijvoorbeeld opleiden tot helpende zorg en welzijn of receptionist. Deze studenten hebben nu al meer moeite met het vinden van een baan. Ook zij zouden breder opgeleid moeten worden. Er is al een beweging in die richting gaande. Een aantal mbo’s onderzoekt namelijk de mogelijkheid, of is bezig met de invulling, van een brede niveau 2-opleiding. Zie ook Arbeidsperspectief verbeteren met een brede niveau 2-opleiding.
Wat vind jij?
De Ser pleit dus voor breder opleiden. Aan de andere kant valt er ook iets te zeggen voor smal, specialistisch opleiden. Zo verscheen niet zo lang geleden bijvoorbeeld ook een onderzoek waaruit blijkt dat specialistische mbo’ers meer kans hebben op een baan. Wat vind jij?
Lees ook
Smal versus breed beroepsonderwijs – ecbo
Arbeidsperspectief verbeteren met een brede niveau 2-opleiding
Geef een reactie