Als welzijnsprofessional voer je dagelijks vele gesprekken. Met de cliënt, met een familielid of met een collega. Korte gesprekjes tussendoor maar ook serieuze gesprekken over het plan van aanpak bijvoorbeeld. Omdat je zoveel verschillende soorten gesprekken voert met zoveel verschillende mensen is het belangrijk dat je als professional beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Alleen dan ben je in staat om effectief te communiceren.
Communiceren binnen welzijn is een doorlopend proces van informatie uitwisselen. In de meeste gevallen is het uitgangspunt hierbij de zelfredzaamheid van de cliënt zo groot mogelijk houden of maken. Goede communicatie zorgt ervoor dat de cliënt zich gehoord en begrepen voelt. Het stelt gerust of motiveert tot bepaald gedrag. Door goed te communiceren begrijp je de cliënt beter en kun je je handelen daar op afstemmen.
Familieleden en andere naasten spelen een steeds grotere rol. Ook zij moeten op de juiste wijze betrokken worden om zorg op een goede manier invulling te geven.
Niet elke gesprek verloopt even soepel. Er spelen vaak een hoop emoties en soms ook weerstand. Bij een gepland gesprek kan een professional daardoor vooraf al erg opzien tegen de reacties van de gesprekspartner. Door deze vaardigheden veelvuldig te oefenen kan een professional aan het zelfvertrouwen bouwen om dergelijke gesprekken toch succesvol te voeren.
TrainTool voor het oefenen van belangrijke communicatieve vaardigheden
De bronnenboeken voor Professioneel werken en het Basisboek sociaal werk van Angerenstein Zorg & Welzijn is om die reden uitgebreid met een licentie voor TrainTool.
In TrainTool van Faculty of Skills oefenen en verbeteren studenten hun communicatieve vaardigheden zodat ze goed zijn voorbereid op de praktijk. Aan de hand van online video-rollenspellen oefenen studenten deelvaardigheden in praktijksituaties. Ze kunnen zoveel oefenen als ze willen, individueel en in een veilige omgeving. Docenten en medestudenten kunnen de student daarbij van feedback voorzien.
In traintool kan worden geoefend met de volgende onderwerpen die speciaal zijn ontworpen voor de thema’s van Angerenstein Zorg & Welzijn:
- Luisteren, samenvatten, doorvragen
- Gespreksstructuur (aanloopfase, planningsfase, themafase en slotfase)
- Gespreksmodellen (adviesgesprek en motiverende gespreksvoering)
- Feedback geven en ontvangen
In totaal omvat het TrainTool programma 38 video-rollenspellen. TrainTool kan zowel klassikaal als volledig online worden ingezet. Uiteraard ontvang je als docent training en ondersteuning voor de inzet van TrainTool in je lessen.
Bekijk hier de korte introductievideo.
Geef een reactie