Steeds meer mensen in het beroepsonderwijs worden breed opgeleid, maar er is nog altijd vraag naar smal opgeleide vakmensen. In het onderwijs zijn nauwelijks meer van dit soort smalle opleidingen te vinden. Steeds vaker wordt ingezet op brede opleidingen en algemene vaardigheden, zoals taal en rekenen. Het onderwijs anticipeert hiermee op een snel veranderende wereld. Maar gaat deze brede aanpak niet ten koste van praktijkvaardigheden om écht vakmanschap te kunnen ontwikkelen? De voor- en nadelen van smal onderwijs op een rijtje.
De voordelen van smal opleiden
- Vakgerichte, specialistische vaardigheden geven beginnende beroepsbeoefenaren een streepje voor op de arbeidsmarkt; ze kunnen iets.
- Specialistische vaardigheden zorgen voor een soepele transitie naar de arbeidsmarkt.
- Specialistische vaardigheden geven mbo vakmensen een voorsprong op mensen die algemeen zijn opgeleid.
- Specialistisch opgeleide vakmensen hebben de beste baankansen en aantrekkelijk werk.
- Uit arbeidsmarktprognoses voor de middellange termijn blijkt dat de vraag naar breda én specialistische vakmensen zal toenemen.
- Volgens vertegenwoordigers van het bedrijfsleven is er veel behoefte aan specialistisch vakmanschap, meer dan mbo-scholen denken.
- Specialisten zijn van cruciaal belang voor het meeveranderen van het vak en het creëren van nieuwe banen.
De gedachte dat specialistische vakmensen op den duur niet meer nodig zijn op de arbeidsmarkt dus een fabel. Er is een onverminderde behoefte naar smal opgeleide vakmensen.
Nadelen van smal opleiden
- Generieke vaardigheden zoals taal, rekenen en probleemoplossend vermogen, worden later in de loopbaan belangrijker, zowel voor de hoogte van het salaris, als voor de kans op werk.
- Door de toenemende complexiteit van werk worden algemene vaardigheden steeds belangrijker.
- In beroepen waar veel aanspraak wordt gedaan op hoog ontwikkelde algemene vaardigheden is een sterke groei in de werkgelegenheid zichtbaar.
- Vertegenwoordigers van onderwijs, bedrijfsleven en wetenschap, bevestigen dat bedrijven een hoger niveau aan algemene vaardigheden verwacht. Van taal en rekenen tot probleemoplossend vermogen, zelfstandigheid en het werken in teamverband.
- Algemene vaardigheden zijn volgens deze vertegenwoordigers nodig om een beroep adequaat uit te kunnen oefenen en zich op lange termijn in het beroepenveld staande te kunnen houden.
- Mbo’ers die smal zijn opgeleid stromen met meer moeite door naar het hbo.
- Praktische vakmensen werken vaak lang in de minst aantrekkelijke beroepen, met een lager salaris en beroepsstatus.
De groeiende aandacht voor algemene vaardigheden binnen het mbo is de afgelopen jaren ten koste gegaan van vakspecifieke competenties. Vakoverstijgende vaardigheden loont minder op de korte termijn en zorgt voor een minder goede aansluiting op de arbeidsmarkt voor mbo’ers. Goed ontwikkelde algemene vaardigheden zorgen er wel voor dat mbo’ers vaker en makkelijker doorstromen naar vervolgonderwijs.
Bron: De toekomst van vakmanschap
Ben je op zoek naar geschikt lesmateriaal voor niveau 2? Boom beroepsonderwijs biedt voor een scala aan opleidingen niveau 2 leermiddelen. Zowel breed als smal, basis en profiel. Helder. Aansprekend. Leren door doen.
Bekijk het gehele aanbod>
Geef een reactie