Het lesmateriaal van Angerenstein Zorg & Welzijn voor Maatschappelijke zorg wordt ontwikkeld vanuit de visie dat de (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg de cliënt centraal stelt.
De (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg richt zich op de ondersteuning van cliënten in hun dagelijkse leven en draagt bij aan het behouden en/of vergroten van diens eigen regie en zelfredzaamheid. Daarbij realiseert de (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg zich dat de ondersteuning die hij biedt maatwerk is, aansluitend bij de behoeften, mogelijkheden en leefomstandigheden van de individuele cliënt.
Zijn taken ten aanzien van de cliënt of groep cliënten bestaan uit het bieden van zorg, het geven van
ondersteuning of begeleiding en het organiseren van activiteiten op de gebieden die essentieel zijn voor de kwaliteit van iemands bestaan. Hierbij staat onafhankelijkheid, sociale participatie en welbevinden van de cliënt centraal. De cliënt houdt daarbij zoveel mogelijk zelf de regie. De ondersteuning komt in de eerste plaats vanuit de eigen leefomgeving (naastbetrokkenen) en in de tweede plaats vanuit de (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg.
Om zijn beroep adequaat uit te kunnen voeren dient een (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg te beschikken over een aantal kenmerken; hij is betrokken, emphatisch, assertief, representatief, reflectief en integer. Daarbij werkt hij vraaggericht, methodisch, hygiënisch, veilig, omgevingsgericht, probleemoplossend en ergonomisch verantwoord. Deze kwaliteiten zijn van doorslaggevend belang bij het aangaan van een professionele relatie en bij het bereiken van de gewenste resultaten.
Een (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg handelt altijd vanuit de wettelijke- en kwaliteitskaders en hij respecteert daarbij zijn eigen mogelijkheden en grenzen. Dit kan er voor zorgen dat de (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg met tegenstrijdige belangen en ethische dilemma’s te maken krijgt, welke gewogen moeten worden om tot een juiste beslissing te komen in hoe te handelen, waarin alle betrokkenen (cliënt, naastbetrokkenen, (inter)professionele ondersteuners) zich kunnen vinden en aldus een duurzame ondersteuning geboden kan worden aan de cliënt.
De (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg is zich tevens bewust van het feit dat hij een leven lang zal moeten blijven leren om de veranderingen in het sociaal werk bij te houden, zodat hij kwalitiatief goede zorg en ondersteuning kan blijven bieden. Deze veranderingen worden o.a. veroorzaakt door de ontwikkeling van nieuwe technieken en materialen, door resultaten uit wetenschappelijk onderzoek en door maatschappelijke veranderingen. Het integrale handelen van een (persoonlijk) begeleider maatschappelijke zorg is gestoeld op de kernwaarden van het concept beroepscode sociaal werk (2021) van de BPS, het positieve gezondheidsmodel van Machteld Huber (2020) en het participatiewiel van movisie (z.d.).
Toelichting op de Beroepscode Sociaal werk
De centrale missie van sociaal werk, zoals beschreven in de definitie van sociaal werk, is uitgewerkt in vijf kernwaarden:
- Respect voor menselijke waardigheid en autonomie
- Betrokkenheid en de bereidheid om mensen bij te staan
- Sociale rechtvaardigheid en mensenrechten
- Deskundigheid en zorgvuldigheid
- Betrouwbaarheid en integriteit
De kernwaarden zijn verder uitgewerkt in 29 concrete normen. Het gaat dan om:
- Algemene normen
- Normen in relatie tot de cliënt
- Normen betreffende samenwerking
- Normen in relatie tot de organisatie
- Normen tot beroepsgenoten
- Normen tot de samenleving.
Per kritische beroepssituatie koppelen we één van de normen uit de beroepscode van het sociaal werk.
VIDEO Toelichting wijzigingen kwalficatiedossier
Bekijk hier de toelichting op de wijzigingen in het kwalificatiedossier door Angerenstein-eindredacteur Madeleine Farla-Machielsen.
De lesmethode Angerenstein Zorg & Welzijn combineert het beste van twee werelden: een complete, gedegen methode speciaal ontwikkeld voor de opleidingen Pedagogisch Werk, Maatschappelijke Zorg, Sociaal Werk en Verzorgende-IG, die zowel flexibel als eenvoudig in te zetten is! Met onze nieuwe digitale leeromgeving en grote variatie aan leervormen weet je zeker dat jouw student in elke situatie goed voorbereid is! Bekijk de lesmethode Angerenstein Welzijn