Door Heleen Kooistra
Met plezier kijk ik terug op de gesprekken die ik, voordat we Tendens gingen vernieuwen, heb gevoerd met docenten Bediening. Gepassioneerde gesprekken over hun vak, het gastheer of -vrouw zijn. Jaren hebben ze dat met passie uitgevoerd. Nu dragen ze, als docent, met passie hun vak over aan studenten. Allemaal vinden ze: niets is mooier, dan het vlammetje van hospitality te kunnen ontsteken bij de professional in spé.
In de gesprekken was ik op zoek naar de essentie van het vak. Ik wilde weten: Wat moet je kunnen? Wat is echt belangrijk? Wat maakt het een leuk vak? Waarmee maak je nou het verschil als gastheer/-vrouw?
Liefde voor gastronomie
Mijn eerste gedachte was: Is het de liefde voor gastronomie? Ik kan niet ontkennen dat al mijn gesprekspartners goede gerechten en goede wijnen enorm kunnen waarderen. Liefdevol praten ze over eten en over drank. Maar toch, dat antwoord is niet bevredigend. Gastronomie is niet de essentie van het gastheerschap. Er is veel meer dan dat. Als gastheer gaat het je om de hele beleving. Jij wilt jouw gasten een fantastisch moment bezorgen. Een zakendiner, een bruiloft, een verliefd stelletje of een uitgeblust echtpaar: het is jouw uitdaging om je gasten met een goed gevoel terug te laten kijken op de avond, de dag of misschien zelfs wel het hele weekend. Dat gaat niet alleen over het eten en drinken. En gaat ook niet om de trucjes die je leert. De vaktechnieken zijn natuurlijk wel belangrijk, maar niet door doorslaggevend.
Interactie met de gast
Waar draait het dan wel om? Het gaat om die man van dat uitgebluste echtpaar die je aan het lachen hebt gekregen. Om de klant die in zijn stamkroeg komt en de barman die al weet welke whisky hij wil hebben. Het gaat om de wijn, waarmee de zakenman, dankzij jouw verhaal indruk heeft kunnen maken op zijn toekomstige klant. Met andere woorden: het gaat in de bediening om de interactie met de gast. Dat is de essentie. Als de gast terugdenkt aan de avond, dan herinnert hij zich de sfeer en het verhaal over het speciale gerecht of gewoon de vriendelijke blik.
Gastvrijheid is persoonlijk
Gastvrijheid gaat om mensenkennis. Gastvrijheid is persoonlijk. En dat, precies dat, vind je in geen enkel lesboek terug. Dat is wat ik in mijn gesprekken docenten hoorden zeggen.
HUH???? Hoe kan dat nou? Klopt het dat wat het belangrijkste is om te leren, niet wordt behandeld in lesmateriaal? Daar moeten we wat aan doen! En dat is wat we hebben gedaan: materiaal ontwikkelen waarin de student de ruimte krijgt om zich op persoonlijk niveau te ontwikkelen tot gastheer/-vrouw.
Toeval bestaat niet, zeggen ze. Maar soms lijkt het er wel sterk op. Want op deze ontdekking volgde een ontmoeting met John Hokkeling, een pionier op het gebied van het ontwikkelen van gastvrijheid. In zijn boek Mood Maker schrijft hij over gastvrije organisaties en hoe je medewerkers kan helpen hun persoonlijke gastvrijheid te ontwikkelen. Zijn visie op gastvrijheid sluit hier naadloos op aan. Samen zijn we gaan nadenken hoe we dit in de nieuwe methode vorm kunnen geven.
In het nieuwe Tendens Bediening zijn gastheerschap en communicatie verbonden met elkaar. Want communicatie is het belangrijkste instrument van de gastheer m/v. communicatie gaat verder dan gesprekstechnieken. Vooral non-verbale communicatie is een informatiebron voor de gastheer m/v. Lees meer >
Geef een reactie