Deze methode is specifiek bedoeld voor een kleine, maar belangrijke groep studenten binnen het mbo: de BBL-studenten op niveau 4. Voor hen is er op dit moment geen methode die aansluit bij hun behoeften: een methode die ze snel en effectief voorbereidt op hun examens.

Mand verwijst naar MAximaal NeDerlands en staat voor Korter kan niet: BBL-studenten hebben vaak beperkt tijd om hun examens voor te bereiden en vaardigheden te leren die toepasbaar zijn in de praktijk. MAND voorziet hierin.

Het belangrijkste is denken vanuit de volwassen student: de tekst, de voorbeelden en de opdrachten passen bij het volwassen leven van een BBL-student. Daarnaast worden voorbeelden zorgvuldig opgebouwd, met in elke fase een duidelijke uiteenzetting van goede en minder goede oplossingen. Als laatste zit er geen overbodige stof in MAND: de studenten krijgen precies wat ze nodig hebben, gebaseerd op de jarenlange ervaring van de auteur.

De voorbereiding op de examens en de praktische toepasbaarheid in de praktijk van alledag gaan hand-in-hand. De voorbeelden zijn daarom concreet, maar vooral ook volledig. Tevens zijn er hoofdstukken toegevoegd die in geen enkele andere methode te vinden zijn: een hoofdstuk over presentatietechnieken en een hoofdstuk waarin aandacht wordt besteed aan dyslexie en Nederlands voor anderstaligen in het licht van de examenvoorbereiding.

Daar zijn verschillende redenen voor. De eerste is dat BBL-studenten niet zitten te wachten op eindeloze invuloefeningen. Daar hebben ze vaak ook de tijd niet voor. De tweede is dat er voldoende boeken en websites zijn om alle spelling- en grammaticaregels nog eens de revue te laten passeren als dat nodig is. De laatste reden is dat de auteur op basis van zijn jarenlange ervaring als taalassessor precies die onderdelen heeft toegevoegd die het vaakst fout gaan bij studenten.

Jazeker. Voordat de methode in productie werd genomen is het materiaal bij diverse klassen en daarmee meer dan 100 studenten getest. Daaruit zijn de nodige verbeteringen en aanpassingen gekomen. Daarnaast heeft de auteur deze methode geschreven op basis van zeer ruime ervaring met BBL-studenten. Als laatste is de methode voorgelegd aan een aantal vakgenoten die ook ervaring hebben met de groep studenten waarvoor de methode bedoeld is.

Ja. Bij de methode hoort een digitale omgeving waarin alle teksten, maar ook alle oefeningen terug te vinden zijn. Specifiek voor het hoofdstuk Taalverzorging zijn er oefeningen van Drillster toegevoegd.

De prijs is €30,75. Daarvoor krijgt de student het boek en toegang tot de digitale omgeving.

Ja. Deze is de vinden in de digitale omgeving.

In de digitale omgeving worden in de loop van de tijd extra oefeningen gezet. Daarnaast schrijft de auteur geregeld een blog waarin taalkwesties aan de orde komen.

De inhoud van deze uitgave is gebaseerd op het Besluit referentieniveau Nederlandse taal en rekenen (https://wetten.overheid.nl/BWBR0027879/2014-08-01). Daardoor kan het niet alleen gebruikt worden als methode voor Nederlands, maar ook als materiaal voor het keuzedeel Nederlands 3F.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.