Sociaal-emotionele vaardigheden voor het voortgezet onderwijs

Structureel en preventief
Aandacht voor verschillen
Bevordert een gezond en veilig schoolklimaat

Leefstijl VO voor een gezond en veilig schoolklimaat

Met Leefstijl werk je systematisch en schoolbreed aan een sociaal veilige school. De methode wil het sociale gedrag en de sociale betrokkenheid van leerlingen op school en thuis bevorderen, om hen uiteindelijk zo goed mogelijk in de maatschappij te kunnen laten functioneren. Leefstijl ondersteunt de ontwikkeling van jongeren tot vrije persoonlijkheden met een gezond en realistisch zelfbeeld en het vermogen om eigen emoties en die van anderen te (h)erkennen. Aan de hand van de vijf kerncompetenties van SEL leren leerlingen om te gaan met zichzelf, om te gaan met anderen en leren zij verantwoorde beslissingen te nemen. Iedere kerncompetentie omvat een ruime set aan vaardigheden die in de lessen geoefend worden, zowel in offline als in online situaties.

Leefstijl:

  • Schoolbreed preventief programma.
  • Ondersteunt bij het vormgeven van sociaal veiligheidsbeleid.
  • Systematisch sociaal-emotionele vaardigheden oefenen.
  • Aandacht voor verschillen.

Burgerschap

Met Leefstijl besteedt de school ruimschoots aandacht aan actief burgerschap en sociale integratie: politiek-juridisch burgerschap, economisch burgerschap, sociaal-maatschappelijk burgerschap en vitaal burgerschap. In het Leefstijlprogramma ligt het accent op de dimensies 3 en 4. Tevens staan de begrippen diversiteit, democratie en tolerantie centraal.

Werken met Leefstijl VO

Leefstijltraining

Om het Leefstijl-programma je eigen te maken is een Leefstijltraining noodzakelijk. Tijdens deze training leer je het Leefstijl-materiaal kennen en toe te passen in je lessen. NIEUW: we bieden de training nu ook in hybride vorm aan: deels online en deels fysiek. Je volgt de online training vanuit huis of vanuit school, naast de fysieke training.

Docentenmateriaal

Het docentenmateriaal is makkelijk in gebruik en bevat de opdrachten, de energizers en tips ter ondersteuning van jongeren met autisme, ADHD en andere stoornissen.

Combipakket

Er wordt gewerkt met werkboeken, een digitale leeromgeving voor de leerlingen, docentenhandleiding en het bijbehorende digitale materiaal. Voor leerlingen is het combipakket beschikbaar met werkboeken en de bijbehorende licentie.

Betrokkenheid ouders

Om ouders zo veel mogelijk bij de lessen te betrekken, krijgen de leerlingen na afloop van ieder thema het werkblad dat daar bij hoort mee naar huis. Het boek bevat informatie voor de opvoeders en leuke opdrachten die zij eventueel met hun kind kunnen maken.

Leefstijl-trainingen overzicht

Bij ieder Leefstijl-programma hoort een training. Tijdens deze training leer je het Leefstijl-materiaal kennen en toe te passen in je lessen. Sluit individueel aan bij één van de open-trainingen door een datum te kiezen. Wil je graag een teamtraining? Maak dan een keuze uit onderstaand aanbod en vraag vrijblijvend een offerte aan. Een teamtraining vindt plaats op een datum en locatie naar keuze. We bieden tegenwoordig ook een hybride training aan. Die volg je gedeeltelijk thuis en gedeeltelijk op locatie.

Leefstijl Coördinatorentraining
Leefstijl-training voor PO
Leefstijl-training voor VO
Leefstijl-training voor vso/pro/lwoo

Data open trainingen

Algemene voorwaarden voor trainingen

Leefstijl Open Basistraining voor VO

Tweedaagse Leefstijl Open Basistraining voor VO De Open Basistraining voor VO is gericht op het nieuwe Leefstijl-materiaal voor vo. In de training maakt u kennis met het vernieuwde materiaal. Het ontwikkelen van de vaardigheden van de docent om Leefstijl in […]

Meer lezen »

Leefstijl Open Basistraining voor VO

Tweedaagse Leefstijl Open Basistraining voor VO op 26 en 27 september 2024 De Open Basistraining voor VO is gericht op het nieuwe Leefstijl-materiaal voor vo. In de training maakt u kennis met het vernieuwde materiaal. Het ontwikkelen van de vaardigheden […]

Meer lezen »

Nationaal Programma Onderwijs: kies nu voor Leefstijl!

Maak nu gebruik van jouw menukaart van het Nationaal Programma Onderwijs en kies voor Leefstijl! De menukaart biedt een aantal categorieën. Twee daarvan, domein C en D, bieden interventies die betrekking hebben op sociaal-emotionele aspecten van leerlingen en ontwikkeling van executieve functies.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ook interessant

Naast Leefstijl VO bieden we de volgende aanvullende materialen aan:

Samen mediawijs

Zoals we kinderen wegwijs maken in de wereld, moeten we hen ook wegwijs maken in de digitale wereld. Dat kan met de Leefstijl-module Samen Mediawijs. Een aanvulling op de korte media-educatie opdrachten binnen het huidige Leefstijl-materiaal.

De module bestaat uit 4 blokken voor de bovenbouwgroepen:

  1. Wie ben jij online?
  2. Like it or not
  3. (S)experimenteren
  4. Mijn ouder online

Bekijk het aanbod in de webshop

Energizers

Breng de groep in beweging! Voor, tijdens of na de lessen Leefstijl, binnen of buiten de schoolmuren. Energizers geven de groep en deelnemers (zelf)vertrouwen. De honderden activiteiten uit Energize zijn geschikt voor jong en oud. Je kunt altijd gebruikmaken van de vier Energize-boeken: ze staan vol activiteiten die energie geven en deelnemers aanzetten tot kennismaken, samenwerken en evalueren. Met Energizes voorkom je pestgedrag en, als het wel gebeurt, pak je pesten effectief aan.

Bekijk het aanbod in de webshop

Nieuws & Blogs
Naar overzichtspagina

Meer weten over Leefstijl?

Wij komen graag bij jou langs! Neem contact op met een van de adviseurs via mail, telefoon of LinkedIn. Ook een MS Teams afspraak is mogelijk. Boek dan een tijdslot via onze online agenda.

Robbert Diender
Educatief Adviseur | Regio Noord & Midden
Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland
Leo Korbijn
Educatief Adviseur | Regio Midden & Zuid
Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Zuid-Holland

Samen maken we werk van onderwijs

Aanvragen proefmateriaal

Vul je gegevens in en bekijk direct je gratis proefmateriaal

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.