Wat gaan we lezen op het mbo?

Soms kan het een uitdaging zijn om te bepalen wat het beste leesmateriaal is voor studenten. Wat pakt hun aandacht en houdt hen betrokken? En komen de juiste thema’s voldoende aan bod? In deze selectie delen we 4 prachtige boeken rechtstreeks uit onze methode Boom Nederlands voor het mbo. Ze zijn gekoppeld aan betekenisvolle thema’s: veiligheid, moed, grenzen en waarheid. Naast het lezen van deze boeken verkennen studenten diverse teksten en fragmenten, die dienen als het startpunt om cruciale vaardigheden voor hun examens te ontwikkelen.

Wil je het zelf uitproberen? Het thema ‘veiligheid’, met onder andere de boekentip van ‘De Zwendelprins’, kun je als gratis klassenset aanvragen bij Gemma Jissink.

 

 

De vier boekentips


 

Waargebeurd

Trefwoorden: criminaliteit, familie, rechtspraak

Samenvatting: Astrid Holleeder is de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder. In dit boek deelt ze haar herinneringen aan haar door geweld getekende jeugd en de invloed van haar broer op haar leven en familieleden. Ze deelt ook haar overwegingen om samen met zus Sonja tegen haar broer op te staan en zeer belastende verklaringen tegen hem af te leggen.

Romantiek

Trefwoorden: huiselijk geweld, liefde, relaties,

Samenvatting: Lily wordt verliefd op de knappe neurochirurg Ryle. Hij is assertief, koppig en een tikje arrogant, maar ook gevoelig, briljant en dol op Lily. De opbloeiende nieuwe relatie brengt herinneringen terug aan Atlas, haar eerste liefde. Als hij weer in haar leven verschijnt, komt alles wat Lily heeft opgebouwd in gevaar. Dan komt het erop aan dat ze de kracht in zichzelf vindt om te zorgen dat de toekomst geen herhaling wordt van het verleden.

Thriller

Trefwoorden: familie, geheim, mysterie

Samenvatting: Jonah, Milly en Aubrey Story zijn neef en nichten, maar ze kennen elkaar amper en ze hebben zelfs hun oma nog nooit ontmoet. Deze rijke vrouw leeft een teruggetrokken bestaan en onterfde hun ouders voordat ze werden geboren. Dus wanneer ze alle drie een brief ontvangen waarin ze worden uitgenodigd om in de zomer op haar resort op een klein eiland te komen werken, zijn ze verrast… en nieuwsgierig. Maar wanneer ze op het eiland aankomen, wordt meteen duidelijk dat zij andere plannen met hen heeft. En langzaam maar zeker begint het drietal te beseffen hoe mysterieus – en duister – het verleden van hun familie is.

Fantasy

Trefwoorden: magische wereld, avontuur, verre culturen

Samenvatting: Simran (17) werkt als keukenhulp in het paleis van de maharadja van Suryan als ze wordt ontvoerd door een mysterieuze prins uit het noordelijke Fengart. Al snel blijkt dat Simran niet zomaar kan terugkeren naar haar oude leven. Wat volgt is een groot avontuur dwars door de bergen en de woestijn, waarin Simran zichzelf en haar eigen cultuur beter leert kennen

Op de hoogte blijven van Boom Nederlands voor het mbo? Meld je aan!

Naam

En nu? Praten over boeken met studenten


Verrijk de leeservaring van studenten met onze aanpak, gebaseerd op het werk van Aidan Chambers, een Britse schrijver, voormalig leerkracht en gepassioneerd leesbevorderingsexpert. In Boom Nederlands maken we gebruik van vragen uit zijn boek om op een boeiende manier met studenten over boeken te praten. Ontdek hoe deze methode kan bijdragen aan inspirerende en betekenisvolle gesprekken met jouw leerlingen.

 

Hieronder geven we enkele vragen als voorbeeld om je op weg te helpen.

 • Wat vind je mooi, leuk of goed aan dit boek?
 • Zijn je tijdens het lezen, of als je er nu over nadenkt, woorden opgevallen of zinnen die je mooi vond? Of lelijk?
 • Welke patronen of verbanden zag je in het verhaal?
 • Was er iemand over wie niks werd gezegd, maar die toch belangrijk is voor het verhaal?
 • Welke personage boeide jou het meest?
 • Hoe kun je de ervaringen van de personages uit het boek verbinden aan je eigen leven?
 • Als de schrijver je zou vragen wat er anders of beter zou kunnen, wat zou je dan zeggen?

Wil je meer weten over Boom Nederlands voor het mbo?

Proefkatern aanvragenNaar de methode paginaKlassenset aanvragen

Gratis proefkatern Angerenstein VZ-IG

Vul je gegevens in en ontvang het proefkatern per post. En bekijk het direct digitaal na het invullen van het formulier.
Het proefkatern wordt naar het opgegeven adres gestuurd.

 • Bekijk het privacy beleid.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanvragen Microsoft 365 Introductie

Vul je gegevens in en ontvang een gratis exemplaar van Microsoft 365 Introductie.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanmelden Proefrit DigLin MVT (ISBN 310-90-100-0022-6)

Vul je gegevens in en ontvang een gratis demo van DigLin MVT.

 • Bekijk het privacy beleid.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tendens special - Trends in Gastvrijheid

Krijg toegang tot de laatste trends in de gastvrijheidsindustrie en activeer jouw studenten met kant-en-klare opdrachten!

 • Bekijk het privacy beleid.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.