BLOG 6
Welkom bij deze blog over Opdrachtgestuurd Onderwijs. In deze blog vertellen we je meer over hoe je Opdrachtgestuurd Onderwijs (OgO) organiseert, werkt met de digitale leeromgeving en de leerwerkboeken. Maar ook hoe je OgO integreert als school in je huidige lesprogramma.
Leerwerkboeken
Saphati Retail biedt leerwerkboeken aan als onderdeel van het curriculum. Deze leerwerkboeken zijn aangevuld met Actieopdrachten (casussen) die studenten helpen hun vaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast zijn er BPV-opdrachten die studenten kunnen uitvoeren tijdens hun stage. Zo kunnen ze de benodigde competenties behalen. Bovendien hebben we OgO-thema’s ontwikkeld. OgO gaat uit van authentieke beroepstaken en leren van elkaar. Niet uitputtend, wel representatief voor het daadwerkelijke werkveld. Studenten begrijpen beter waarvoor ze bepaalde vakkennis en vaardigheden nodig hebben. Kortom: OgO is de link tussen theorie en praktijk, waarbij de praktijk leidend is.
Leerwerkboeken zijn fysiek en kunnen in de klas worden gebruikt om opdrachten te maken. De Actieopdrachten (casussen) die bij elk hoofdstuk horen, zijn beschikbaar in de digitale leeromgeving, evenals de OgO-opdrachten. Bij elk leerwerkboek horen bijpassende thema’s van Opdrachtgestuurd Onderwijs. Elk thema bevat drie beroepstaken die in verhouding staan tot elkaar.
Werken met de digitale leeromgeving
Binnen de beroepstaken van OgO zijn er bronnen beschikbaar: de theorie uit het leerwerkboek. Tijdens het werken aan een beroepstaak kunnen studenten deze theorie raadplegen.
Deze koppeling tussen de theorie en Opdrachtgestuurd Onderwijs is consistent bij elk thema en elke beroepstaak. Voor de student wordt het daardoor makkelijker om de theoretische kennis direct toe te passen in de praktijk.
Integreren in je les
Je kunt OgO op twee manieren integreren in de les:
- door het leerwerkboek centraal te stellen en de opdrachten van Opdrachtgestuurd Onderwijs door studenten te laten maken, of
- de nadruk leggen op de thema’s van Opdrachtgestuurd Onderwijs en deze koppelen aan de leerwerkboeken.
Om je te helpen bij het plannen van jouw curriculum, zijn er servicedocumenten beschikbaar die je kunt opvragen bij jouw educatief adviseur. Deze documenten bevatten gedetailleerde informatie over elk leerwerkboek, waarbij de koppeling met de thema’s van Opdrachtgestuurd Onderwijs is aangegeven. Dit maakt het voor zowel docenten als studenten gemakkelijker om de relatie tussen de lessen en de bijbehorende thema’s te begrijpen.
Met het aanbod van Opdrachtgestuurd Onderwijs heeft Boom Beroepsonderwijs is een volledig en onderscheidend leermiddelenpakket ontwikkeld. De kracht ervan ligt in de nauwe samenwerking met scholen en docenten, waarbij nieuwe uitgaven en onderwijsconcepten gezamenlijk worden ontwikkeld. Opdrachtgestuurd Onderwijs is er voor:
Bekijk ook blog 1, blog 2, blog 3, blog 4 of blog 5 van deze serie.
Geef een reactie